krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

gozd-strahov-na-talentih Njena.si

Gozd strahov na Talentih: Nepričakovano ozadje ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Novice Ribnica/Sodražica

V Sodražici in Ribnici gradijo optično omrežje

Piše: STA

Čas objave:
27.03.2022 21:12

V občinah Ribnica in Sodražica gradijo optično omrežje v okviru odpravljanja t. i. belih lis oziroma območij, kjer so slabe internetne povezave, hkrati pa ni zanimanja za komercialno gradnjo širokopasovne infrastrukture. Zaključek gradnje glavnih tras je predviden v drugi polovici prihodnjega leta.

Gradnjo sofinancira EU oziroma Evropski sklad za regionalni razvoj, ki je v ta namen pred časom objavil tudi javni razpis. Na njem je koncesijo za gradnjo omrežja v Ribnici in Sodražici dobilo podjetje Tritel.

Ko bo omrežje zgrajeno, se bodo lahko nanj priklopili končni uporabniki na območjih belih lis. Priključnina bo znašala okoli 200 evrov, pravijo v Tritelu. Priklopili se bodo lahko tudi ostali uporabniki, ki so v bližini glavnih tras, a jim bo operater zaračunal dejanske stroške priklopa in izgradnje omrežja.

V Sodražici je na območju belih lis okoli 90 gospodinjstev, predvsem v vaseh Kračali, Kržeti, Petrinci in Travna Gora. V Ribnici pa gre za okoli 170 gospodinjstev, predvsem v naseljih Sv. Gregor, Andol, Junčje, Hudi Konec, Praproče, Brinovščica in Vintarji.