Napoved ravni prašnih delcev v ozračju za četrtek zjutraj Svet24.si

Najprej pošiljka puščavskega prahu, nato ...

Volodimir Mikolenko Svet24.si

Ukrajinski župan po vrnitvi iz ruskega ...

mediacija, fides, vlada, damjan polh Necenzurirano

Fides nas je strašil, da bodo zdravniki zbežali....

aleksander merlo Reporter.si

Aleksander Merlo: Takih orgazmov me je kar strah ...

doncic-jokic Ekipa

Sloveniji vzel 3(!) igralce za EuroBasket, zdaj ...

Back to School kolekcija Deichmann Njena.si

Takšne superge bomo nosili to jesen

O-Divaca_Mitnica__7RV2989_BeGR8-Media Svet24.si

5 idej za zabaven in poučen jesenski izlet po ...

Novice Brežice

Odprtje Posavske muzejske vitrine o kuharskem mojstru Ivanu Ivačiču

Piše: Posavski muzej Brežice

Čas objave:
30.03.2021 08:04

Posavski muzej Brežice je v tednu od 22. do 28. marca s spletnimi dogodki sodeloval v že tretji skupni promocijski akciji slovenskih muzejev #naprejvpreteklost #slovenija. Dogodki so potekali s pomočjo spletnega mesta Zoom in s prenosom v živo na Facebook strani muzeja.

Teden #naprejvpreteklost so v nedeljo, 28. marca zaključili z odprtjem Posavske muzejske vitrine Ivan Ivačič, kuharski mojster – prva slovenska kuharska tv zvezda, 100-letnica rojstva (28. 3. 1921, Zdole
– 20. 3. 1984, Radovljica). Razstavo je predstavila avtorica Maja Marinčič. O kuharskem mojstru, pomenu njegovega dela in pogostemu vračanju v ljubo Posavje so spregovorili: zaslužni profesor dr. Janez Bogataj, ambasador projekta Slovenija Evropska gastronomska regija 2021, direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, sin Peter Ivačič in hčerka Barbara Ivačič, Polona Brenčič iz Valvasorjeve knjižnice Krško, Branko Šoba iz Zdol, rojstne vasi Ivana Ivačiča in Mojca Jazbec, rojena Cimperšek, hčerka Ivačičevega prijatelja iz Sevnice. Svoje spomine so delili tudi drugi udeleženci.

Ivan Ivačič se je 28. marca 1921 rodil na Zdolah pri Krškem. Želje staršev, da postane duhovnik, ni upošteval in je na lastno pest odšel k sorodnikom v Zagreb, kjer se je šolal na tamkajšnji srednji gostinski šoli za kuharje. Po vojni je nabiral kuharske izkušnje v različnih slovenskih krajih: v Dobrni, Rogaški Slatini, ljubljanskem hotelu Bellevue, na Pohorju in bil tri leta šef kuhinje v hotelu Korotan na Jezerskem. Pogosto je za predsednika takratne Jugoslavije Josipa Broza – Tita in najrazličnejše obiske državnikov kuhal na Brdu pri Kranju in Brionih. Leta 1955 je opravil strokovni izpit za kuharja in kasneje pridobil še naziv mojster kuharstva in kulinarike. Na Gostinskem šolskem centru v Ljubljani, kjer je poučeval strokovne predmete, je vzgojil vrsto dobrih kuharjev. Kuhal je v uglednih restavracijah v Evropi ter vodil promocijske tedne slovenske in jugoslovanske kuhinje v Avstriji in Italiji, pod okriljem Zveze kuharjev Slovenije pa je vodil kuharske tečaje. V 60-ih in 70-ih letih je
sodeloval pri razvijanju tehnologij za proizvodnjo živil v različnih podjetjih, večkrat odšel v tujino na izobraževanja (v podjetji Tuborg in Heinz) ter sodeloval pri nastajanju jušne kocke Argo in majoneze Thomy.


Od leta 1960 so njegov šarm, iznajdljivost, smisel za humor in kuharsko znanje spoznavale tudi slovenske gospodinje in njihovi možje pred TV-zasloni. Na RTV Ljubljana je do 1975 snemal tematske kuharske oddaje, kjer je kuhal v živo, brez treme, kot bi to počel v svoji domači kuhinji. Leta 1965 je izdal prvo kuharsko knjigo, ki je izšla že v desetih dopolnjenih izdajah. Posavci se spominjajo, da se je rad vračal v Posavje in v domače Zdole ter z veseljem zavihtel kuhalnico z domačimi gospodinjami. Te še danes rade skuhajo Ivačičevo zdolsko gobovo juho, recepti iz njegovih knjig pa so še vedno zelo priljubljeni tako v Posavju kot po vsej Sloveniji. V spominu številnih je ostal kot spreten, nasmejan in hudomušen ambasador dobre hrane in pijače. 

Razstavo, ki je na ogled v predprostoru Viteške dvorane, si je prva ogledala Barbara Ivačič, hčerka kuharskega mojstra. Na ogled so Ivačičeva priznanja, diplome, plakete, spričevala, izbrani jedilniki, recepti, modeli za peko in videoposnetki iz kuharskih oddaj ter projekcija fotografij iz njegovega življenja.

Razstava je v letu, ko je Slovenija Evropska gastronomska regija, del osrednje muzejske teme leta 2021: Po Posavju z žlico in čašo, ki začenja nov cikel ČUTI: 1 – OKUS. Kot del kulturnega abonmaja Združenja zgodovinskih mest Slovenije bo muzej z razstavo avgusta gostoval tudi v Muzejih radovljiške občine, saj je Ivan Ivačič svoja zadnja leta preživel v Radovljici, kjer je tudi pokopan. 

Z uspešno zaključeno tretjo akcijo #naprejvpreteklost, ko slovenski muzeji zaradi izzivov, ki jih povzroča epidemija, svoje delovanje okrepljeno prestavljajo tudi na splet in družabna omrežja, Posavski muzej Brežice napoveduje že novo medmuzejsko sodelovanje ob mednarodnem muzejskem
dnevu, 18. maja, ki bo letos s temo okrevanja in novih izzivov zrl v prihodnosti muzejev.