markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Nadaljnji razvoj slovenske vojske

Piše: R.K.

Čas objave:
10.05.2024 12:45

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Nadaljnji razvoj slovenske vojske; Noč utrdb tudi v Sloveniji

SVET NA KRKI

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes podelil mandat za sestavo nove vlade dosedanjemu hrvaškemu premierju in predsedniku stranke HDZ Andreju Plenkoviću. Ustanovna seja novega sklica sabora je napovedana za četrtek.

Evropska komisija je Severni Makedoniji ta teden izplačala 50 milijonov evrov makrofinančne pomoči v obliki posojil. Kot so danes navedli v Bruslju, bodo s tem podprli makroekonomsko stabilnost te zahodnobalkanske države in nadaljnje reforme, hkrati pa bo pomoč omogočila napredek države na poti v EU.

KRKA DOMA

V Cerkljah ob Krki je bila včeraj v vojašnici Jerneja Molana slovesnost ob ustanovitvi 15. brigade vojaškega letalstva in zračne obrambe ter 9. bataljona zračne obrambe. Obrambni minister Marjan Šarec je poudaril nujnost nadaljnjega razvoja Slovenske vojske, ob tem pa je izrazil tudi pomen lastne obrambe vsake države. Modernizacija vojske je po njegovih besedah ključna, saj se svetovni dogodki, kot je konflikt v Ukrajini, odražajo na potrebi po močnejši obrambni sposobnosti.

V več kot 40 mestih v šestih evropskih državah bo danes zvečer potekala Noč utrdb. Letos se programu pridružuje tudi grad Rajhenburg kot prva lokacija tovrstne dediščine iz Slovenije. Grad Rajhenburg sodi med najpomembnejše srednjeveške grajske arhitekture na Slovenskem. Ob izgradnji je bil osrednja utrdba in upravno središče posesti salzburške nadškofije v današnjem Posavju. Noč utrdb je kulturno-turistična manifestacija, v katero se vključujejo spomeniki kulturne dediščine z značajem trdnjav. Prvič so jo kot rezultat skupnega evropskega projekta FORTITUDE organizirali leta 2022 na Hrvaškem, v Črni gori in BiH. V preteklih dveh letih je prireditev povezala več kot 45 fortifikacij v šestih državah, saj so se v Noč utrdb vključile še prizorišča na Češkem, v Romuniji in Srbiji. Ob prvi izvedbi Noči utrdb bodo obiskovalci najprej spoznavali fortifikacijske elemente objekta, kasneje pa bo sledil nastop priznanega slovenskega kontrabasista Žiga Goloba in tolkalca Andreja Hrvatina.

Osrednja informativna oddaja 10.05.2024