IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Novo mesto

V sojenju Pilingerju in Novaku obramba vložila novo izvedensko mnenje

Piše: STA

Čas objave:
19.01.2024 07:27

V sojenje Mirku Pilingerju in Dejanu Novaku, obtoženima umora Sabostjana Kovačiča jeseni 2022 v Brezju oz. pomoči pri tem, so bile za danes napovedane zaključne besede. A je tik pred tem Pilingerjev odvetnik v spis vložil izvedensko mnenje, s katerim oporeka ugotovitvam preiskovalcev in izvedenca Franca Sabliča. Februarja bodo dodatna zaslišanja.

Izvedensko mnenje je za potrebe obrambe pripravil hrvaški sodni izvedenec balistične in fizikalno kemijske stroke Vojin Maštruko. Sodni senat Okrožnega sodišča v Novem mestu pod vodstvom sodnice Mojca Hode je po pregledu ocenil, da ugotovitve mnenja izpodbijajo zaključke slovenskih preiskovalcev in izvedencev, zato je sklenil, da bo sodišče opravilo dodatna zaslišanja. Poleg Maštruka naj bi zaslišali še Ester Ceket iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je v preiskavi analizirala delce streljanja, in Franca Sabliča, sodnega izvedenca balistične stroke, ki ga je za potrebe sojenja angažiralo sodišče. Po potrebi jih bodo med seboj tudi soočili.

Hrvaški izvedenec po besedah sodnice v svojem mnenju ocenjuje, da Pilinger ni mogel biti tisti, ki je v rokah držal in streljal z vojaško puško, katere naboj je usodnega večera ubil 22-letnega Kovačiča. Tulec iz omenjene puške so preiskovalci našli poleg avtomobila, v katerem je sedel Kovačič, iz njega pa je po ugotovitvah Sabliča priletela krogla, ki ga je ubila.

Da Pilinger ni mogel streljati z omenjeno puško, je prepričan tudi njegov odvetnik Adam Molan. Na tulcu so namreč med drugim našli sledove živega srebra, ki pa jih po njegovih besedah niso našli nikjer drugje, niti na volanu in menjalni ročici Pilingerjevega avtomobila, v katerega naj bi se usedel po dogodku. Ob tem se sicer postavlja vprašanje, ali so preiskovalci v drugih sledeh streljanja sploh iskali živo srebro, saj ne gre za karakteristični element, ki bi bil značilen za streljanje.



Omenjeno dilemo bo skušalo sodišče razčistiti z dodatnimi zaslišanji preiskovalcev in izvedencev. Razčistili naj bi tudi nekatere druge očitke, ki jih je na zaključke slovenskih preiskovalcev in izvedencev podal Maštruka, sicer znan tudi iz zadeve Milko Novič, ko je prav tako za potrebe obrambe pripravil izvedensko mnenje.

Naslednji narok v zadevi je predviden 14. februarja.

Pilingerju in Novaku obtožnica očita, da sta 3. septembra 2022 po večerni zabavi v romskem naselju Brezje pri Novem mestu z avtomobilom znamke Audi zapeljala pred avtomobil znamke Seat, v katerem je bil skupaj s še nekaterimi Kovačič, in ga zablokirala. Nato naj bi takrat 25-letni Pilinger stopil ven in začel streljati na seata, pri čemer je bil smrtno zadet 22-letni Kovačič. Oba obtožena krivdo zanikata.