IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

V Podbrezniku temeljni kamen za 184 najemnih stanovanj

Piše: STA

Čas objave:
18.04.2023 12:44

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac so v Podbrezniku pri Novem mestu položili temeljni kamen za gradnjo petih večstanovanjskih zgradb s 184 najemnimi stanovanji. Naložba je vredna 25,2 milijona evrov.

Sklad bo za naložbo prispeval 14,6 milijona evrov in novomeška občina 10,6 milijona evrov.

Stanovanjski sklad bo v novih večstanovanjskih objektih zgradil 103 stanovanja in Mestna občina Novo mesto 81 stanovanj, s tem, da bo njenih 22 stanovanjskih enot prilagojenih potrebam starejših stanovalcev, je navedel Macedoni.

Uporabno dovoljenje za novozgrajena stanovanja pričakujejo septembra prihodnje leto, predvidoma naj bi bil vseljiva leta 2025 ali morda še nekoliko prej, je še dodal župan.

Maljevac je ocenil, da za gre za lokalno in državno pomemben projekt, ki je skladen z načrti ministrstva za solidarno prihodnost. Skupen cilj tako ministrstva kot stanovanjskega sklada pa je, da v državi do leta 2026 začnejo gradnjo 5000 stanovanj, in da od tega leta naprej vzpostavijo sistem, ki bo letno sposoben zgraditi 3000 stanovanj.



Dodal je, da država pri gradnji stanovanj zadnjih 20 let tako rekoč ni finančno sodelovala, in da se "letos to spreminja". Ministrstvo je namreč sestavilo popis morebitnih projektov in že zagotovilo potrebna sredstva za njihov začetek. Ob letošnjem proračunskem rebalansu bo za gradnjo dodatnih stanovanj v Sloveniji zagotovljeno 24 milijonov evrov, je še napovedal Maljevac.

Po podatkih direktorja Stanovanjskega sklada RS Črtomirja Remca bodo v Podbrezniku zgradili trajnostne in energetsko učinkovite bloke s štirimi nadstropji in pritličjem. Stanovanja bodo enosobna, dvosobna, trisobna in štirisobna s površino od 38 do 80 kvadratnih metrov, je še pristavil direktor stanovanjskega sklada.

Sklad bo zgradil tri večstanovanjske bloke s skupno podzemno etažo in zunanjo ureditvijo. Bloki bodo imeli 96 parkirnih mest, zagotovljenih v kletni etaži pod in med stavbami, 62 jih bo na dveh parkirnih ploščadih nad podzemno garažo, 28 za obiskovalce pa ob javni površini ob osrednji cestni zanki.

Vsakemu stanovanju bo pripadala shramba znotraj stanovanja in zunanji prostor oz. balkon. Kolesarnice in servisni prostori bodo v kletnih etažah. Bloki bodo povezani z zunanjo ureditvijo na dveh ravneh oz. z otroškimi igrišči in zelenicami. Skladovih 11 stanovanj bo prilagojenih funkcionalno ali gibalno oviranim stanovalcem.