volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

V Olimpijski center prihaja 350 veteranov

Piše: R.K.

Čas objave:
10.03.2022 13:13

Novo mesto bo ta vikend prvič gostilo atletsko prvenstvo za veterane z območja Balkana BAMACI.

V mednarodno združenje BAMA (Balkan Masters Athletics) je vključenih 12 držav, v dveh tekmovalnih dneh pa se bo pomerilo več kot 350 udeležencev iz 18 držav. Tekmovalci in tekmovalke, ki bodo nastopili v različnih starostnih kategorijah, se bodo za najvišje uvrstitve borili v vseh atletskih disciplinah. Čeprav gre za tekmovanje v dvoranski atletiki, se bo del prvenstva odvil na Stadionu Portoval, kjer bodo nastopili tudi tekmovalci v dolgih metih (met kopja, met kladiva in met diska). 

Tekmovalci in tekmovalke, ki bodo nastopili v različnih starostnih kategorijah, se bodo za najvišje uvrstitve borili v vseh atletskih disciplinah. Tekmovanja se lahko udeležijo atleti, ki so rojeni pred 12. marcem 1987. Kot zanimivost, najstarejši udeleženec Konstantinos Chatziemmanouil (letnik 1929), ki bo nastopil v starostni kategoriji 90 +, prihaja iz Grčije, in bo tekmoval v kar petih atletskih disciplinah. Nastopil je tudi na 5. atletskem prvenstvu BAMACI, ki ga je leta 2020 gostil Beograd. Najmlajša tekmovalka, 35-letna Novomeščanka Katja, ki je danes izpolnila starostni pogoj za uvrstitev na prvenstvo, se bo preizkusila v skoku v višino.

Danes so Aleš Makovac, direktor Zavoda Novo mesto, Matjaž Kuzma, koordinator za šport na Zavodu Novo mesto, Mišo Matijevič iz Atletskega kluba Krka in Aleš Tomič, nekdanji atlet in udeleženec BAMACI 2022.

V Zavodu za šport, kulturo, turizem in mladino se zavedajo pomembnosti športnih aktivnosti, zato že vrsto let kontinuirano zagotavljajo in spodbujajo pogoje za razvoj športnih panog, društev, tekmovanj in druženj, predvsem na področju rekreativnega športa, je povedal direktor Zavoda Novo mesto Aleš Makovac. Povedal je da ga kot direktorja Zavoda Novo mesto veseli, da je objekt poln. V njem se srečujejo športniki iz celotne Evrope in širše, trenirajo za prvenstva, trenirajo evropski prvaki in vsi nekako obiščejo Novo mesto, pustijo tukaj sled in tudi druge učinke na področju turizma in drugih področij. novo mesto s tem postaja križišče Evrope. v olimpijskem centru se pripravljajo reprezentance madžarske, Češke, Bahrajma, Indije, Avstrije, Italije, športniki iz držav nekdanje Jugoslavije. Povedal je, da "to postaja križišče Evrope, in sicer križišče zdrave športne tekmovalnosti, križišče sobivanja, križišče veselja in križišče življenja". Dodal je to naš ponos in se tega zelo veselijo in s tem veseljem podpirajo tudi projekt BAMACI 2022, na katerega pride ogromno športnikov iz Balkana, ki so v preteklosti ogromno pretrpeli in bili preizkušani, tukaj pa bodo doživeli čudovite stvari. Makovac je povedal tudi, da si bodo tudi Ukrajinci, ki so se zatekli v Slovenijo, ta vikend ogledali del tega tekmovanja.

Matjaž Kuzma je povedal, da je Bamaci velik izziv, ne le za Zavod, ampak za celotno mesto. Dodal je, da imajo danes in jutri še veliko dela ter izrazil upanje, da so dobro pripravljeni, hkrati pa z optimizmom napovedal, da bo tekmovanje zagotovo uspelo. Povedal je, da bodo počleg držav iz združenja BAMA prišli tekmovalci iz Finske, Italije, Francije, Nemčije, Madžarske. Izpostavil je vrhunsko sodelovanje Atletskega kluba Krka, ki so zadolženi za izvedbo tekmovanja. Pri organizaciji bo sodelovalo več kot 150 posameznikov tako iz Zavoda kot Altetskega kluba Krka, sodelovali so tudi Združenjem atletskih veteranov Slovenije. 

Mišo Matijevič iz Atletskega kluba Krka je povedal, da tako številčno velike, glede na kategorije in lokacije je to še posebej velik zalogaj. V sami organizaciji tekme sodeluje preko 100 udeležencev, od tega je 50 sodnikov, blizu 30 pomočnikov in 20 vodij raznih sektorjev oziroma enot. Veseli ga, da so skupaj z Zavodom in Združenjem atletskih veteranov Slovenije in Atletsko zvezo Slovenije uspeli pripeljati stvari do sem in izrazil upanje, da bodo atleti odšli domov z lepimi občutki glede tekmovanja. Nekateri tekmovalci so že od včeraj nastanjeni in so tekmovališče že preizkusili. 

Aleš Tomič, nekdanji atlet in udeleženec BAMACI 2022, je že dvajset let državni rekorder v teku na 1500 metrov. Izjemen rezultat je leta 2002 dosegel na atletskem mitingu v Zagrebu. Ta konec tedna bo nastopil v disciplinah tek na 800 in 1500 metrov. »Zagotovo ciljam na prvo mesto, ampak trenutek, ko obuješ šprintarice in zavonjaš atletski stadion, to je tisti pravi občutek, ki ga lahko začuti samo nekdanji tekmovalec. V težkih časih, ko je človek nenehno pod stresom, je bistveno, da se sprostiš in rekreacija, ne nujno tekmovanje, te zagotovo ohranja pri zdravju. Tovrstna atletska srečanja veteranov so zelo pomembna za ohranjanje kondicije in pristnih odnosov med sotekmovalci. Atleti veterani smo lahko vzor mlajšim generacijam.«

Slavnostno odprtje prvenstva bo v Olimpijskem centru v soboto, 12. marca 2022, ob 14.30 uri. Slavnostna govornika bosta g. Gregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto, in g. Damjan Gril, predsednik Združenja atletskih veteranov Slovenije (ZAVS).

Ob prvenstvu je izšel tudi bilten, v katerem so objavljeni seznam udeležencev, urnik prvenstva, tehnična navodila za tekmovalce, v njem pa najdete tudi vse tehnične podatke o obeh športnih prizoriščih. Več informacij poiščite na spletni povezavi.