volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Brežice

V Občini Brežice v zadnjih 18 letih za naložbe dobrih 200 milijonov evrov

Piše: STA

Čas objave:
03.04.2023 07:22

Občina Brežice je v zadnjih 18 letih, odkar jo vodi župan Ivan Molan, za naložbe namenila skupaj nekaj več kot 200 milijonov evrov. Od države in EU je zanje dobila skupaj 74 milijonov evrov, od tega je bilo 24 milijonov evrov evropskega denarja. Občina sicer od leta 2005 zvišuje letne proračune in letne zneske naložb, je povedal župan.

Molan je na novinarski konferenci ob 18-letnici svojega vodenja brežiške občine povedal, da so na Brežiškem med letoma 2005 in 2018 vlagali predvsem v osnovno infrastrukturo.

Med letoma 2018 in 2022 je nato sledil močan naložbeni cikel z vlaganji od cestne in druge infrastrukture do vsebinskih in projektov, ki so namenjeni izboljšanju življenja oz. standarda občanov.

Med temi je navedel tudi investicije v prenovo in ohranitev kulturne dediščine in nadaljevanje energetskih sanacij za okoljsko nevtralno občino.

Navedel je še turizem in občinsko vse večjo usmerjenost v to dejavnost. V Občini Brežice so namreč manjši ponudniki pred desetimi leti ustvarili le odstotek prenočitev, zadnja leta pa je to število zraslo na desetino vseh prenočitev v občini.


Napovedal je, da bo občina sodelovala pri nadaljnjem razvoju gospodarstva, kmetijstva, primarnega zdravstva, izobraževanja, športa in drugih dejavnosti. Skrbela bo za enakomerni razvoj vseh krajevnih skupnosti in krajev.

Njeni cilji so zagotovitev kakovostnega okolja za občane in obiskovalce vseh generacij, zelena in trajnostna skupnost, energetsko samooskrbna občina, krepitev fonda občinskih in stanovanj za mlade, kakovostna delovna mesta in aktivno sodelovaje z državo.

Na Brežiškem pričakujejo tudi nadaljevanje sodelovanja z Direkcijo RS za infrastrukturo, izpolnitev državnih zavez glede državnih prostorskih načrtov za hidroelektrarni Brežice in Mokrice, spoštovanje dogovora o medsebojnem sodelovanju pri posodabljanju vojaškega letališča Cerklje ob Krki, uresničenje projektov gospodarsko-logističnega centra Feniks in gradnje brežiške vzhodne obvoznice z novim mostom prek Save.

Na Brežiškem želijo biti aktivno vključeni v postopek načrtovanja in gradnje drugega bloka krške nuklearke. Glede tega sicer želijo, da bi vlada pripravila poseben razvojni zakon za Posavje, z razvojnimi programi za vso regijo in ne le za področje energetike.

V Občini Brežice se bodo še naprej zavzemali za ustanovitev pokrajine Posavje. Močno vlogo želijo imeti pri njenem oblikovanju, pri razvoju pa stavijo tudi na čezmejno povezovanje, je še dejal Molan.