901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

FOTO: Srečanje novomeških gimnazijcev z evropsko poslanko

Piše: Gimnazija Novo mesto, Lara Strniša in Anže Repovž

Čas objave:
10.06.2020 11:27

V sklopu projekta Evrošola so se v sredo, 3. junija 2020, dijaki 3. d razreda Gimnazije Novo mesto pod mentorstvom profesoric Nine Arnuš in Suzane Krvavica udeležili okrogle mize z evropsko poslanko Ireno Jovevo.

Pogovor je potekal preko videokonference, saj dogodka zaradi trenutnih razmer niso mogli izvesti v šoli, kot je bilo načrtovano. Poslanka je dijakom najprej predstavila svoj običajni delovnik v Bruslju in drugačne oblike dela v obdobju epidemije, nato pa so se pogovarjali o njenem študiju, poklicni poti in odločitvi, da zaradi aktivne vključitve v politiko zapusti novinarske vode. Pogovarjali so se tudi o vlogi mladih v družbi, o sovražnem govoru na družbenih omrežjih, diskriminaciji zaradi mladosti in spola ter trenutni situaciji v Sloveniji.

Svoje vtise sta strnila dva dijaka:

"Menim, da je bila okrogla miza s poslanko odlična izkušnja in ena izmed redkih priložnosti za tako neposreden stik z osebo, ki je del tako velike institucije, kot je Evropski parlament. Dobili smo veliko novih informacij o delovanju parlamenta, poleg tega pa smo spoznali, kako pomembno je, da se mladi politično udejstvujemo."(Ada)
"18 let, starost, ki predstavlja nekakšen mejnik med mladostjo in odraslostjo, velikokrat sprva povežemo z vožnjo avta, uživanjem alkohola in volilno pravico. Upam si trditi, da prav na volitve nihče od nas še ni pripravljen. Najpogostejši izgovor, da bi se izognili spremljanju politike, je zagotovo, da je ta »dolgočasna« in da smo še premladi za tako resne teme. Pogovor s poslanko nam je odprl drugačen pogled na to. Potreben je bil torej le 45-minutni pogovor z osebo, ki je odločna, energična, stoji za svojimi dejanji in jo skrbi za naš svet. S svojim govorom je privabila prav vsakega od nas, da za začetek le kdaj pa kdaj odpremo novice in spremljamo, kaj se dogaja v naši državi in izven nje. " (Ekaterina)