IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Predsednik Pahor: »Zdaj ne bi želel biti nikjer drugje na svetu kot tukaj«

Piše: R.K.

Čas objave:
19.10.2022 12:34

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes dopoldne v Krškem udeležil podnebnega teka Čas se izTEKa, najdaljše neprekinjene in najbolj množične globalne podnebne iniciative, ki letos poteka v dneh pred 27. podnebno konferenco Združenih narodov, COP27.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes dopoldne v Krškem udeležil podnebnega teka Čas se izTEKa, najdaljše neprekinjene in najbolj množične globalne podnebne iniciative, ki letos poteka v dneh pred 27. podnebno konferenco Združenih narodov, COP27.

Predsednik republike je častni pokrovitelj podnebnega teka v Sloveniji in je na 426. etapi tekel skupaj z učenkami in učenci OŠ Leskovec pri Krškem.

»Zdaj ne bi želel biti nikjer drugje na svetu kot tukaj,« se je pred začetkom teka učenkam in učencem Osnovne šole Leskovec pri Krškem za prisrčen sprejem zahvalil predsednik republike. Zaželel jim je, da bi bila njihova prihodnost mirna, zelena in lepa, da bi v njej uživali mir in blaginjo, izkoristili vse svoje talente in izpolnili vse svoje sanje. »Vendar se samo na usodo ne moremo zanesti. Rad bi se vam opravičil v imenu vaših staršev, v mojem imenu, v imenu naših starih staršev, ki nismo znali dovolj poskrbeti za planet. Ta odgovornost je sedaj v veliki meri prenešena na vaša ramena. Kolikor lahko, bomo poskušali vsi skupaj, zdaj – tudi še v vaši mladosti – storiti vse, kar je potrebno za to, da tak planet, miren in varen, tudi dočakate. Da si boste na njem ustvarili družine in te družine svoje družine,« je mladim sporočil predsednik Pahor in poudaril, da moramo vsak na svoj način stopiti v akcijo in narediti vse potrebne korake, da bomo ohranili planet in čudovito naravo na njem. Ob tako množičnem odzivu na podnebni tek povsod po Sloveniji je predsednik republike ocenil, da je zavest med mladimi o pomenu ohranitve planeta največja doslej, mladim pa je obljubil, da si bo še naprej po svojih najboljših močeh prizadeval za njihovo prihodnost in dosego zadanih ciljev za ohranitev planeta.

Neprekinjeni štafetni tek se je začel 30. septembra v Glasgowu, ki je lani gostil podnebno konferenco COP26, in v skupni dolžini 7.767 km poteka skozi 18 držav, tudi skozi Slovenijo, vse do Šarm El Šejka v Egiptu, kjer se bo 6. novembra 2022 pričela letošnja podnebna konferenca Združenih narodov COP27.

Med svetovnimi voditelji, ki se bodo udeležili podnebne konference COP27, bo po dogovoru s predsednikom vlade dr. Golobom tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je današnjega podnebnega teka v Sloveniji udeležil v znak podpore prizadevanjem mladih, ki že vrsto let povsod po svetu pozivajo voditelje, naj ukrepajo in poskrbijo za prihodnost planeta.

Predsednik Pahor je leta 2019 ustanovil Stalni posvetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku Republike Slovenije, v katerega je povabil priznane strokovnjakinje in strokovnjake z različnih področij, da bi lahko izziv podnebnih sprememb naslovili čim bolj celostno.

Predsednik Pahor poslej skupaj s članicami in člani Odbora aktivno sooblikuje podnebno politiko države. Skupaj z Odborom je predsednik Pahor priredil več posvetov strokovnjakov o različnih temah, od vključitve zelenih politik v delovanje države do varstva voda in okolja ter uporabe jedrske energije, sprejeli pa so tudi štirinajst priporočil, naslovljenih na odločevalce v državnem zboru in vladi.

Sporočilo mladih, ki v obliki štafete tekačev, kolesarjev in jadralcev potuje iz rok v roke, je, da je »kakovostno podnebno izobraževanje ključnega pomena, če želimo ljudi vseh starosti opremiti z znanjem in veščinami, potrebnimi za izgradnjo prihodnosti, v kateri lahko vsi uspevajo.«

Na dan podnebnega teka v Sloveniji v 160 slovenskih ekovrtcih, ekošolah in ekofakultetah potekajo podnebni dnevi z različnimi dejavnostmi, na katerih sodeluje več kot 32.000 mladih.

Soorganizator podnebnega teka je Mednarodna fundacija za okoljsko izobraževanje (FEE - Foundation for Environmental Education), katere del je tudi program Ekošola, preko katere se Slovenija vključuje v podnebno tekaško pobudo.