901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

Novomeški gimnazijski učitelji podprli mariborske dijake

Piše: Radio Krka/Gimnazija Novo mesto

Čas objave:
11.03.2021 16:16

Učitelji Gimnazije Novo mesto so izrazili javno podporo dijakinjam in dijakom, ki so se 9. februarja na Trgu svobode v Mariboru udeležili protestnega shoda in se zavzemali za izobraževanje v šoli.

Mariborski policisti so po protestnem shodu petim mladim poslali plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne pa podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

Novomeški gimnazijski učitelji so v sporočilu za javnost zapisali:
"Kolikor smo lahko videli iz posnetkov, so bili dijaki kulturni in so spoštovali ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusne okužbe. V šoli spodbujamo kritičnost, ustvarjalnost, samoiniciativnost in dijake vzgajamo za aktivno državljanstvo. Pravica do protesta je demokratična in v ustavi zapisana pravica. Menimo, da je odziv oblasti v tem primeru neprimeren in pretiran. Kot učitelji čutimo moralno dolžnost, da dijake podpremo."

Željo po zaustavitvi postopka zoper dijake je sicer pred časom že izrazil predsednik republike Borut Pahor, dijake pa so med drugim javno podprli mariborski župan Saša Arsenovič, Dijaška organizacija Slovenije, Sviz, učiteljski zbor mariborske druge gimnazije in aktiv ravnateljev podravskih srednjih šol in dijaških domov ter tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije.  Ministrica Kustečeva je kljub temu ocenila, da gre za mlade odrasle, za katere verjame, "da razumejo in tudi prevzemajo odgovornost za svoja dejanja". To je prvi korak v svet odraslosti, je še dejala.