profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Mihael Hrustelj z mladinskim pevskim zborom pričaral zvočno pokrajino

Piše: R.K.

Čas objave:
21.06.2023 09:16

Na posebnem večeru so v atriju Knjižnice Mirana Jarca Mihael Hrustelj ter Mešani mladinski zbor Gimnazije Novo mesto in Šolskega Centra Velenje pod vodstvom Alenke Podpečan pričarali pravo zvočno pokrajino.

Mihael Hrustelj, kitarist, aranžer, vokalist in avtor skladb ter idejni zasluga koncerta je k sodelovanju povabil mladinska pevska zbora z njihovo zborovodkinjo, Alenko Podpečan, s katero se poznata že iz srednješolskih let. Slovenec, ki se je po desetih letih študija na konzervatoriju Codarts in življenja na Nizozemskem vrnil nazaj v Slovenijo je znan po svoji unikatnosti mešanja kitare s kitarskim bobnanjem, uporabljanjem pedalov z efekti, basovske klaviature ter žametnega glasa. Sodelovanje z umetnikom, kot je Mihael, je za pevce, ki so tudi dijaki umetniške gimnazije, med njimi tudi kitaristi, pevci ter komponisti, predstavljalo koristno izkušnjo, s katero si lahko tudi lažje začrtajo svoje nadaljnje cilje.

Pobudo o ljudskih pesmi je podal Mihael sam ter poudaril, da želi predstaviti tudi avtorsko glasbo, kjer ga pogosto inspirira narava ter že obstoječe ljudske pesmi. Mihael Hrustelj je prav za to sodelovanje priredil svoje skladbe, repertoarju pa je dodal nekaj ljudskih. Na koncertu je izstopal je njegov aranžma zdaj že skoraj ponarodele melodije iz filma Cvetje v Jeseni izpod peresa Urbana Kodra, kateri je Mihael dodal tudi besedilo in melodijo razdelil med mlade pevce.

Hrustelj je začel, kot vsak kitarist, le s kitaro. Kasneje pa je k svojemu ustvarjanju in nastopanju dodal nove, sveže elemente. Pri svojem ustvarjanju še vedno želi ohraniti in prikazati intimo in krhkost klasične kitare, njen zvok pa na odru dopolnjuje z bas klaviaturo in bas bobnom, katera igra simultano ob petju in igranju kitare, loop postajo ter predposnete efekte, s katerimi pričara zvočno pokrajino. 

Tako Mihael, kot tudi Alenka sta obiskovala Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Velenje, od koder imata oba nostalgične spomine na prepevanje ljudskih, slovenskih pesmi. Iz spominov in trenutne situacije se je porodila pobuda o povezovanju mladih pevcev. Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Velenje Alenka vodi od leta 2018. Večina članov zbora so dijaki umetniške gimnazije, kar za njih pomeni, da je predmet obiskovanja zbora obvezen za njihov kurikulum. Ideja o gimnazijskem zboru se je pletla že nekaj časa, ob izraženi želji dijakov pa so kontaktirali Alenko na podlagi njenih izkušenj na zborovskem področju. V zadnjem letu je od ustanovitve do danes dijake združila v zbor, ki je na koncertu pokazal velik potencial. Otroški in odrasli pevski zbori so pogosti, ravno zato je potrebno velik poudarek podati na vmesno skupino, na starost ter posameznike, na katere se pri zborovskem petju ponavadi zapostavi ter pozabi. V ta namen je sodelovanje dveh mladinskih zborov skupaj z jazz umetnikom obrodilo nove vezi, ki se bodo še v naslednjih letih nadgrajevale ter izkazovale v novih projektih. Na edinstven način so se mladi glasovi prepletali med teboj, skupaj z glasbenikom svetovnega kova in domačo glasbeno zapuščino.