volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura Krško

V Krškem simpozij v spomin na botanika Alfonza Paulina

Piše: STA

Čas objave:
14.09.2023 09:53

V Mestnem muzeju Krško se popoldne začenjajo Paulinovi dnevi, dvodnevno dogajanje v spomin na botanika in rojaka Alfonza Paulina. Danes jih bodo začeli s simpozijem v muzejskih prostorih in jih v parku pri gradu Šrajbarski turn v petek nadaljevali ter končali z zaigranimi prizori o grajskem življenju. Med drugim bodo predstavili Paulinovo družino.

Paulinove dneve so pripravili ob letošnji 170-letnici botanikovega rojstva. Z omenjenim dogajanjem se bodo poklonili Paulinovemu spominu in osvetlili njegovo delo ter življenje, so sporočili prireditelji.

Med udeleženci simpozija bodo predstavniki krškega in brežiškega muzeja, botaničnega vrta v Ljubljani, ljubljanske Biotehniške fakultete, Ustanove Slovenska znanstvena fundacija, Prirodoslovnega muzeja Slovenije, Slovenskega šolskega muzeja, novomeške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in drugi strokovnjaki.

V krškem mestnem muzeju bodo drevi odprli tudi posebno muzejsko vitrino Botanik Alfonz Paulin (1853-1942). Petkov zaključni del bodo v primeru slabega vremena izvedli v Osnovni šoli Leskovec pri Krškem.



Prireditelji Paulinovih dnevov so med drugimi Mestna občina Krško, Mestni muzej Krško, Kulturni dom Krško, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Prirodoslovni muzej Slovenije, brežiški Posavski muzej in Botanično društvo Slovenije, so še sporočili s krške občine.

Alfonz Paulin se je leta 1853 rodil v Leskovcu pri Krškem. Gimnazijo je obiskoval v Novem mestu, nato je študiral v Gradcu in tam opravil strokovni izpit iz prirodopisja. Med letoma 1880 in 1910 je poučeval na ljubljanski realki in na ljubljanski klasični gimnaziji.

Spisal je prvi izvirni slovenski učbenik za botaniko Prirodopis rastlinstva za nižje razrede srednjih šol (1898). Botaniko je predaval tudi na ljubljanski univerzi. Med letoma 1886 in 1931 je vodil Botanični vrt v Ljubljani in ga v tem obdobju povzdignil na evropsko raven. Sodeloval je pri herbarijski zbirki Flora exsiccata Austro-Hungarica (1881-1931) in kasneje ustvaril zbirko Flora exsiccata Carniolica (1901-1936). V Ljubljani je umrl leta 1942.