volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika

Pretvarjala sta se za uslužbenca elektro podjetja

Piše: R.K.

Čas objave:
30.06.2023 11:36

Policisti Policijske uprave Novo mesto so minuli četrtek posredovali v 93 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 250 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami in sedem prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. V Šentjerneju so zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 16-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, grožnje, vloma in tatvin. Posredovali so zaradi požara, iskanja pogrešane osebe, sprožitve signalno varnostne naprave in nedovoljenih prehodov državne meje.

Okoli 14.30 so policiste iz bolnišnice obvestili, da oskrbujejo huje poškodovano žensko, ki naj bi padla s kolesom. Policisti so zbrali obvestila in ugotovili, da je do nesreče prišlo na lokalni cesti pri naselju Prevole, kjer je 55-letna voznica električnega kolesa zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad kolesom in padla.

Kršitelju zasegli avtomobil

Policisti PPP Novo mesto so med kontrolo prometa na avtocesti ustavili voznika osebnega avtomobila iz Mengša. Med postopkom so ugotovili, da kršitelj vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,34 miligramov alkohola. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo, kar pa ni upošteval, saj so ga kasneje kontrolirali policisti na območju Dobrave. Avtomobil so mu tokrat zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Storilca sta se lažno predstavljala za uslužbenca elektro podjetja

Na dvorišče stanovanjske hiše v Gorici pri Raztezu na območju PP Krško sta se v jutranjih urah z osebnim avtomobilom Renault meganom temnejše barve, ljubljanskih registrskih oznak, pripeljala neznanca. Pod pretvezo, da sta  uslužbenca elektro podjetja in si ogledujeta lokacije za postavitev drogov, sta stanovalca zvabila iz hiše. Eden ju je zamotil s pogovorom, drugi pa je v tem času vstopil v hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil denar in zlat nakit v skupni vrednosti okoli 1300 evrov. Stanovalca sta šele po njunem odhodu ugotovila, da sta bila žrtev kaznivega dejanja.

O enakem opisu osumljencev in vozilu so bili popoldne obveščeni tudi metliški policisti. Ugotovili so, da sta se osumljenca pripeljala na dvorišče stanovanjske hiše v Križevski vasi in se prav tako predstavila za uslužbenca elektro podjetja, ogledovala naj bi si lokacije za postavitev drogov. Ko sta opazila, da sta stanovalca ob izstopu iz hiše zaklenila vrata, sta takoj sedla v avto in se brez pojasnila odpeljala.

Okoli 17.30 je policiste o sumljivih neznancih obvestila občanka iz naselja Križe v občini Novo mesto. Osumljenca enakega opisa sta se pripeljala na dvorišče in jo spraševala ali v hiši prebiva sama in kdaj se vrnejo ostali stanovalci. Prijaviteljica ju je odslovila, moška pa sta se odpeljala.

Policisti nadaljujejo z intenzivno preiskavo in aktivnostmi za izsleditev osumljencev. Ugotovili so, da sta se prevažala z osebnim avtomobilom, na katerem sta bili nameščeni registrski tablici, ki sta bili 27. 6. ukradeni v Ljubljani.

Policisti opozarjajo: ne nasedajte goljufom in ne spuščajte neznancev v svoje domove!


Policisti opažajo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so pogostejše dopoldne. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev
kaznivega dejanja.

Občanom zato svetujejo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

Krški policisti prijeli tatove

Policisti PP Krško so bili 29. 6. okoli 11. ure obveščeni, da naj bi iz prodajalne v Krškem neznanci odtujili več artiklov in pobegnili. Takoj so se odzvali in na podlagi opisa avtomobil izsledili in ustavili v Veliki vasi. 44-letnemu osumljencu iz Kerinovega Grma so zasegli ukradene predmete in jih vrnili osebju prodajalne. Zoper njega bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Vlomi in tatvine

Na delovišču v Novem mestu je med 28. 6. in 29. 6. nekdo odtujil električne vodnike in vlomil v zabojnik. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 500 evrov škode.

Na parkirnem prostoru na Biču je med 5. in 14. uro nekdo poskušal vlomiti v osebni avtomobil. Odtujil ni ničesar, zaradi poškodbe vozila pa je nastalo za okoli 800 evrov škode.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice (Obrežje, Rigonce, Jesenice na Dolenjskem, Brežice, Dobova, Nova vas pri Mokricah, Podgračeno, Šentlenart, Mihalovec) izsledili in prijeli 67 državljanov Maroka, devet državljanov Nepala, devet državljanov Rusije, osem državljanov Pakistana, štiri državljane Afganistana, štiri državljane Indije, tri državljane Šrilanke, tri državljane Alžirije, državljana Konga in državljana Palestine. Na območju PP Črnomelj (Paunoviči) so prijeli šest državljanov Maroka in na območju PP Metlika (Rakovec) deset državljanov Bangladeša in pet državljanov Rusije Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno
prestopili državno mejo, še niso zaključeni.