volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Valvasorjev nagelj v Novo mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
19.05.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: 12. mednarodna znanstvena konferenca na Univerzi v Novem mestu; V Metliki začetek 41. vinske vigredi, največjega vinskega festivala v državi; Valvasorjev nagelj v Novo mesto.

SVET NA KRKI

Policisti preverjajo okoliščine dveh smrtnih prometnih nesreč na območju Policijske uprave Celje. Včeraj je namreč na Ljubljanski cesti v Šentjurju 77-letni voznik osebnega vozila trčil v vozilo, ustavljeno pri rdeči luči pred križiščem. Po polnoči pa je 45-letni voznik osebnega vozila trčil v tovorno vozilo. Oba sta kasneje umrla v bolnišnici.

Ptujski gasilci so že v ponedeljek z otoka na Ptujskem jezeru prepeljali okoli 40 poginulih ptic. Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so povedali, da je bil vzrok za pogin visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1. Danes pa so sporočili, da so skupaj pobrali že več kot 200 poginjenih rečnih galebov in čiger.

KRKA DOMA

Okrog 100 strokovnjakov iz šestih držav je včeraj, na 12. Mednarodni znanstveni konferenci na Univerzi v Novem mestu predstavljajo prispevke o globalizaciji in družbenoekonomskih spremembah v Evropski uniji. Namen konference, ki jo organizirata Fakulteta za ekonomijo in informatiko ter Fakulteta za poslovne in upravne vede Univerze v Novem mestu, je najti odgovore na pereča ekonomska vprašanja, ki jih sprožajo spremembe v ožjem in širšem ekonomskem in družbenem okolju. Nova znanstvena dognanja bodo izhodišče za reševanje problemov, ki se kažejo tudi v lokalnem gospodarstvu, saj so na konferenci poleg raziskovalcev sodelovali tudi številni strokovnjaki iz prakse.

V Metliki se z več prireditvami drevi začenja tridnevni prireditveni niz 41. Vinska vigred v Beli krajini oz. tamkajšnji največji tradicionalni turistično-vinarsko in kulturno-etnološki dogodek. Gre tudi za največji vinski festival v Sloveniji, je ocenila predsednica prireditvenega odbora in metliška županja Martina Legan Janžekovič. Letošnjo vinsko vigred so sicer zastavili po ustaljeni zasnovi z dogajanjem na treh metliških trgih. Obiskovalci bodo lahko poskusili najboljša belokranjska vina, se naučili peči belokranjsko pogačo, spremljali raznolik kulturni in glasbeni program ter se veselili s prijatelji. Pričakujejo okoli 20 tisoč obiskovalcev.

V počastitev mednarodnega dneva muzejev je včeraj v Narodni galeriji v Ljubljani potekala slovesna podelitev Valvasorjevih odličij za leto 2022. Med prejemniki odličij je tudi kustosinja arheologinja Petra Stipančić iz Dolenjskega muzeja, kot ena izmed soavtoric medmuzejske razstave Ženske zgodbe. Razstava je prejela Valvasorjev nagelj. Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke je Slovensko muzejsko društvo tokrat namenilo stalni razstavi v Muzeju Ribnica Suhorobarstvo in lončarstvo oziroma avtorski skupini, ki so jo sestavljali Polona Rigler Grm, Marina Gradišnik in Vasja Zidar

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih 19.5.2023