volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Pridelovalci sadja in zelenjave še iščejo delavce

Piše: R.K.

Čas objave:
17.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Sloveniji so včeraj opravili 1193 testiranj in potrdili 36 novih okužb s koronavirusom, skupaj doslej 1304. Zaradi covida-19 je v četrtek umrlo pet bolnikov, doslej skupaj 66.

V ponedeljek se znova odpirajo trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, med drugim vulkanizerske,  avtoličarske, avtokleparske in delavnice za popravilo koles.. Prav tako bodo odprte servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga. Na voljo bodo storitve, ki se opravljajo na prostem, na primer vrtnarske storitve, krovska dela in fasaderska. Frizerski in kozmetični saloni bodo odprti s 4. majem.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je povedala, da letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole odpade. Zagotovila je, da pa matura vsekakor bo. Je pa mogoče, da bo matura drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali.

Britanska vlada je v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa za tri tedne podaljšala karanteno, ki v državi velja od 23. marca. Na Portugalskem izredne razmere veljajo do 2. maja. V Franciji pada število hospitaliziranih bolnikov zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah je umrlo 753 ljudi. V Italiji pa jih je včeraj umrlo še 525, kar je 53 manj, kot v sredo.

KRKA DOMA: S težavami pri zagotavljanju sezonske delovne sile se soočajo tudi na Kmetiji Jarkovič na Brodu v Podbočju v Občini Krško, ki ima približno 8,5 hektarja nasajenih jagod, ukvarja pa se tudi z zelenjadarstvom. Igor Jarkovič je  povedal, da so od delavcev, ki so se javili na poziv ministrstva, dobili nekaj telefonskih klicev, sicer predvsem iz oddaljenejših krajev po državi. Za zdaj še ne vedo, kako bodo omenjeno težavo rešili. Z domačimi delavci imajo sicer slabe izkušnje, predvsem zaradi njihove nezanesljivosti in neusposobljenosti, hkrati pa menijo, da vsakodnevna vožnja iz raznih krajev in regij po državi med epidemijo novega koronavirusa ni dobra rešitev.Prepričan je, da bi bilo bolje, če bi tistih približno 70 že usposobljenih sezonskih delavcev, ki jih potrebujejo, kot običajno prišlo iz BiH. Jarkovič je še ocenil, da imajo podobne težave in pomisleke tudi drugi pridelovalci na Dolenjskem in v Posavju.

Skladno z zadnjimi ukrepi Vlade RS se jutri tudi v Novem mestu odpirajo nekatere športne površine – atletski stadion Portoval in teniška igrišča. Uporaba teh površin je mogoča samo za individualno uporabo in samo ob doslednem upoštevanju ostalih pogojev o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah. Organizirana vadba do nadaljnjega ni dovoljena.

Svetniki Občine Mokronog-Trebelno so na sredini dopisni seji potrdili predlog, da se občina pridruži skupni občinski upravi občin Dolenjske, ki so jo januarja ustanovile Mestna občina Novo mesto ter občini Straža in Trebnje. Odlok določa sodelovanje v skupni občinski upravi od 1. maja dalje.  Z Občine Mokronog-Trebelno so sporočili, da si od skupne občinske uprave pri opravljanju nalog redarstva in inšpekcije obetajo nekaj manj kot 15.000 evrov prihranka. Skupni občinski upravi dolenjskih občin se je letos pridružila tudi Občina Mirna.

Sredi Črnomlja nastaja izjemna javna skulptura mestni vodnjak pitnik akademskega kiparja Boštjana Kavčiča. Iz njegovega ateljeja v kraju Rodine so skulpturo iz Kavčičeve serije Organizmi, tik pred prazniki pripeljali na mestni trg, kjer bo takoj ko minejo korona ukrepi, tudi uradno zaživela. Obširnejši pogovor z akademskim kiparjem Boštjanom Kavčičem je bil objavljen v torkovi oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. V celoti jo lahko poslušate tudi na naši spletni strani radiokrka.si.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 17.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri