severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Radio Krka

TRDNI IN SIJOČI NOHTI

Piše: bitax.si

Čas objave:
20.01.2023 15:49

Kako hitro rastejo nohti?

Vsi smo radi lepi in urejeni in pri tem je še kako pomemben videz urejenih nohtov. Ni dovolj, da jih samo nalakiramo z barvnim lakom, ampak je tukaj pomembna nega in prehranjevanje, saj hrana ščiti in neguje nohte tudi od znotraj. Zato je še kako pomembno kaj uživamo in kakšno hrano jemo. Če bomo jedli zdravo, bodo nohti in koža odraz našega zdravja. S slabimi prehranskimi navadami, pa nohti postanejo krhki, lompljivi, porumeneli, popokajo in obnohtna kožica postane hrapava, razpokana. To se zgodi, kadar nam primanjkuje določenih sestavin v telesu, ki krepijo in spodbujajo nego nohtov. Na slab videz pa lahko vpliva tudi stres in nepravilna uporaba sredstev.

Kako hitro rastejo nohti?

Nohti na nogah rastejo počasneje kot na rokah. Tudi nohti na obeh rokah rastejo različno hitro, hitreje na dominantni roki. Hitrost rasti nohtov pa je odvisna tudi od spola in genov, ki je pri moških hitrejša kot pri ženskah. Izjema so nosečnice, katerim nohti lahko rastejo hitreje. Prav tako rastejo hitreje poleti kot pozimi.

Nohti in lasje so narejeni iz beljakovine, ki jo imenujemo keratin, le da imajo različno sestavo. Torej, živila, ki so namenjena za rast las so primerna tudi za nohte. Da nohti ostanejo trdni in da lahko normalno rastejo je pomembna prehrana, predvsem vitamini, minerali, beljakovine, antioksidanti, maščobne kisline.

Kar 30% populacije grize nohte!

Grizenje nohtov je ena najgrših in tudi zelo pogostih razvad, tako pri otrocih kot tudi pri odraslih. Vsaj polovica najstnikov si grize nohte, včasih zaradi stiske, ker jim je dolgčas, ali pa se hočejo izpostaviti pred drugimi vrstniki. Grizenje nohtov je nehigienično in povzroča zdravstvene težave, saj se nohti nepravilno zarastejo, bolj smo izpostavljeni okužbam, razvijejo se lahko obrazne bradavice.

Zdrava hrana za trdne nohte!

Noht je živo tkivo in kaj hitro se nam lahko kaj pripeti. Na nohtu se lahko pojavijo bele lise, se zlomi, odcepi. A te nepravilnosti lahko hitro rešimo z barvnim lakom ali popilimo noht. Vendar dolgoročno to ni najboljša rešitev. Da ostanejo nohti trdni in sijoči, moramo jesti pravilno hrano, ki jo nohti potrebujejo, da zopet vzpostavimo notranje ravnovesje.

Za zdrave in trdne nohte je pomembno:

-Voda – pogosto jo pijte: je pomemben vir življenja in brez nje ne moremo živeti. Tudi dehidracija vpliva na slab izgled nohtov in kože, zato pijte vodo vsaj 1,5 do 2 litra na dan.

-Cink: bele lise kažejo na to, da gre za pomanjkanje cinka. V hrani ga najdemo v jajcih, siru, oreščkih. Semenih.

-Biotin: najboljši pokazatelj za pomanjkanje tega vitamina B so krhki in lomljivi nohti. Hrana bogata z biotinom so oreščki, soja, jajčni rumenjak.

-Železo: krhki in lomljivi nohti so lahko tudi razlog v pomanjkanju železa. Tega najdemo največ v špinači, grahu, leči , fižolu.

-Esencialne maščobne kisline – Omega 3: lep izgled nohtov si zagotovite z povečanim vnosom maščobnih kislin. Te najdemo v oreščkih, semenih, konopljinem olju, ribah (losos).

-Beljakovine in kolagen: beljakovine se nahajajo povsod v tkivih. Sestavljene so iz aminokislin, ki so temeljna sestavina vseh celic. Nohti so sestavljeni iz keratina, roževinaste snovi, ki vsebuje beljakovine. Teh pa najdemo največ v mesu in mlečnih izdelkih, ter v stročnicah in žitih. Odličen spodbujevalec za močne in trdne nohte je tudi kolagen. Tega si lahko poslužujemo iz naravnega vira v hrani, vendar bi v tem primeru morali pojesti veliko hrane, da bi zadostili dnevni potrebi po kolageu. Zato se priporoča uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo hidrolizirani ribji kolagen z visoko stopnjo absorpcije.

Uživanje prehranskih dopolnil za trdne nohte!

V kolikor z običajno hrano ne dobimo dovolj hranljivih snovi za nohte, moramo dodatno zaužiti prehranska dopolnila, ki nadomestijo primanjkljaj. Z njimi pojemo točno določeno sestavino, ki nam jo v telesu primanjkuje in zadostno dnevno količino. Poleg potrebnih vitaminov, mineralov, antioksidantov in maščobnih kislin, so izredno pomembne tudi beljakovine, ki koži dajo prožnost in čvrstost. Me d pomembne beljakovine sodi kolagen.

Kolagen za trdne in zdrave nohte

Kolagen je beljakovina, ki je prisotna povsod v telesu in predstavlja kar 30% vseh beljakovin skupaj. To je zelo velik delež kolagena v našem telesu in če ga primanjkuje, postane koža ohlapna, nohti so lomljivi in porumeneli, lasje pa šibki in scefrani.

Kolagen začne upadati po 20. letu starosti in se s staranjem samo še povečuje ta upad. Žal staranja ne moremo ustaviti, lahko pa nadomestimo kolagen v telesu tako, da ga spodbudimo k tvorbi. Za tvorbo in dobro absorpcijo ima pomembno vlogo vitamin C, ki je potreben za normalno delovanje kože, kosti, hrustanca, zob, žil, prebave.

Priporočamo uživanje kolagena z vitaminom C, ki normalno deluje na tvorbo kolagena v tkivih. Dnevno tako zaužijete dovolj kolagena za optimalno delovanje, to je 5 gramov. Kolagen ima naslednje prednosti:

-Visoka stopnja čistosti kolagenskih beljakovin.

-Visoko biološko razpoložljiv.

-Varen za uporabo tudi dlje časa.

-Podprt z kliničnimi študijami,

-Proizveden v Evropi po standardih ISO 9001 in ISO 22000.

-Brez GSO, brez maščob, ogljikovih hidratov, konzervansa.