severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Zabavno Stockholm

Zlatanati: glagol, nedovršnik

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.12.2012 17:13

Zlatan Ibrahimović je navdihnil nastanek novega glagola.

Švedski nogometaš Zlatan Ibrahimovič je dobil mesto na jezikovnem seznamu svoje domovine, saj se je med 40 novimi besednimi novostmi znašel tudi glagol zlatanati oziroma po švedsko zlatanera.
V obrazložitvi glagola, ki je navdih dobil pri napadalcu francoskega moštva PSG, je zapisano, da to pomeni nekaj učinkovitega, prepričljivega in prevladujočega, je zapisal švedski jezikovni svet.

Nogometaš leta na Švedskem in športna osebnost leta na Švedskem po izboru tabloida Expressen je pred kratkim ostal brez prestižne literarne nagrade. Njegova avtobiografija Jaz sem Zlatan Ibrahimović je bila namreč na seznamu šesterice kandidatov za prestižno švedsko literarno nagrado August, knjiga pa se je v ožji izbor uvrstila zaradi "natančnega jezika, ki pusti močan vtis". "Občutljivi in hkrati ostri opisi bralca zlahka popeljejo v svet Zlatana, tako na kot ob igrišču," so zapisali v obrazložitvi. Biografijo je sicer ob pomoči Ibre napisal švedski novinar David Lagercrantz.

"Ibra" pa verjetno ni bil preveč slabe volje zaradi nedosežene nagrade, saj njegovo delo, ki so ga izdali lani jeseni, postaja ena najbolje prodajanih knjig v švedski zgodovini, saj so nogometnim navdušencem prodali že več kot 500.000 izvodov.