markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Zabavno Stockholm

Zlatanati: glagol, nedovršnik

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.12.2012 17:13

Zlatan Ibrahimović je navdihnil nastanek novega glagola.

Švedski nogometaš Zlatan Ibrahimovič je dobil mesto na jezikovnem seznamu svoje domovine, saj se je med 40 novimi besednimi novostmi znašel tudi glagol zlatanati oziroma po švedsko zlatanera.
V obrazložitvi glagola, ki je navdih dobil pri napadalcu francoskega moštva PSG, je zapisano, da to pomeni nekaj učinkovitega, prepričljivega in prevladujočega, je zapisal švedski jezikovni svet.

Nogometaš leta na Švedskem in športna osebnost leta na Švedskem po izboru tabloida Expressen je pred kratkim ostal brez prestižne literarne nagrade. Njegova avtobiografija Jaz sem Zlatan Ibrahimović je bila namreč na seznamu šesterice kandidatov za prestižno švedsko literarno nagrado August, knjiga pa se je v ožji izbor uvrstila zaradi "natančnega jezika, ki pusti močan vtis". "Občutljivi in hkrati ostri opisi bralca zlahka popeljejo v svet Zlatana, tako na kot ob igrišču," so zapisali v obrazložitvi. Biografijo je sicer ob pomoči Ibre napisal švedski novinar David Lagercrantz.

"Ibra" pa verjetno ni bil preveč slabe volje zaradi nedosežene nagrade, saj njegovo delo, ki so ga izdali lani jeseni, postaja ena najbolje prodajanih knjig v švedski zgodovini, saj so nogometnim navdušencem prodali že več kot 500.000 izvodov.