kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

jasmin, pop-tv, kmetija Njena.si

Kmetija: Zaradi tega Jasmin v areno odhaja ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Zabavno Ljubljana

Ruski pevski zbor v Ljubljani

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
11.08.2015 17:04

V Stožicah bo 25. septembra nastopil Zbor, orkester in balet Rdeče armade pod vodstvom dirigenta generala Viktorja Eliseeva. Več kot 150 nastopajočih bo poskrbelo za spektakel, zaznamovan z vojaško natančnostjo ter ruskim duhom in energijo. Posebni gostje bodo Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, Oto Pestner in Lado Leskovar.

Britanski časopis Daily Telegraph je zbor Rdeče armade označil za nepogrešljiv del ruske kulture in dragulj svetovne umetniške scene. Zbor Rdeče armade repertoar črpa iz ruskih narodnih pesmi, ruskih domoljubnih pesmi in klasične glasbe skladateljev, kot so Bizet, Rossini, Verdi, Wagner in Mozart, pa tudi pop in rock uspešnic.

V minulih 30 letih je ansambel nastopil na več kot 7000 koncertih v 50 državah, pred več kot 20 milijoni gledalcev. Sodelovali so s številnimi svetovno priznanimi umetniki, kot so Celine Dion, Luciano Pavarotti, Mireille Mathieu, Helena Fischer, Vincent Niclo in Julia Migenes. Pohvali se lahko tudi s tremi videospoti za skladbe Ameno, Carmina Burana in Caruso iz projekta Opera Rouge, ki je bil v Franciji nagrajen s tremi platinastimi ploščami.

Med drugim je zbor Rdeče armade nastopil pred papežem Janezom Pavlom II v Rimu, na slovesnostih ob zaprisegi mnogih ruskih predsednikov, na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Moskvi leta 1980 ter na lanskih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Prav tako se zbor vsako leto 9. maja udeleži parade, ko Rusija praznuje zmago v drugi svetovni vojni.


Ruska zgodovina in zbor Rdeče armade sta med seboj neločljivo povezana. Moški pevski zbor so sestavljali vojaki, katerih naloga je bila dvigovati moralo izmučenih čet in slaviti duh revolucije, saj njihove pesmi budijo spomin tudi na oktobrsko revolucijo. Rdeče armade ni od leta 1946, a zbor je prenašal njihovo tradicijo v programu, ki ga je kasneje nadgradil. Ansambel nekateri imenujejo tudi ruski Riverdance, so zapisali organizatorji koncerta.

Poleg v Sloveniji bo ansambel Rdeče armade v kratkem nastopil še v Tuniziji, Turčiji, Braziliji, Kanadi, Romuniji, Avstraliji, na Kitajskem, Poljskem in Madžarskem.

Vstopnice za spektakel v ljubljanskih Stožicah si je mogoče ceneje zagotoviti še do vključno 14. avgusta.