alenka-pinterič Svet24.si

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne ...

ana-petrič Svet24.si

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega ...

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

kmetija-2024 Njena.si

Kaj se je z Jasminom in Ines zgodilo po Kmetiji?

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Zabavno Novo mesto

Pozdravljena, hladna polna luna

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.12.2015 08:01

Po dolgih 38 letih nas je na božični dan spet obiskala polna luna. Nasa je božično polno Luno označila za "hladno polno Luno", saj je prva polna Luna od koledarskega začetka zime.

Nazadnje je bila polna luna za božič v prejšnjem stoletju, leta 1977, naslednja bo leta 2034. Decembrska božična polna luna je sicer 13. v letu, ki se izteka. Julija smo bili priča celo dvema polnima lunama.

V vsej svoji lepoti in popolnosti bo polna luna nastopila ob 12.11, ko pri nas še ne bo vidna, bo pa, gledano v Mariboru, vzšla ta dan ob 16.46 in zašla v soboto, 26. decembra, ob 7. uri in sedem minut, je povedal predsednik Astronomskega društva Orion iz Maribora Igor Žiberna.

Z astronomskega vidika sama polna luna ne velja za večjo posebnost, je pa zagotovo zanimivo, kadar nastopi na kakšen praznični dan, pravi Žiberna, ki dodaja, da smo lahko v Sloveniji 31. decembra 2009 opazovali tudi delni lunin mrk. Pogoj za to, da nastane lunin mrk, pa je vedno tudi polna luna.

Današnja polna luna je v znamenju raka, rak pa je znamenje, ki je izredno družinsko. Ravno pravšnje razpoloženje torej za ta praznični dan. Preživite ga lepo.