markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

2eva luna nejc Njena.si

Kmetija: Nejc in Eva Luna se imata po šovu še ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Zabavno Sydney

Nevidni otok v Tihem oceanu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.11.2012 18:55

Avstralski znanstveniki so odkrili neverjetno zmoto!

Južnopacifiški otok Sandy Island, ki je narisan v svetovnih atlasih in pomorskih kartah, izpisal pa ga je tudi Google Earth, sploh ne obstaja.

Sandy Island naj bi bil v Koralnem morju na pol poti med Avstralijo in Novo Kaledonijo, na ozemlju, ki pripada Franciji. A tisti, ki so se ga odločili poiskati, pravijo, da otok sploh ne obstaja. Gre za eno največjih ugank, pravi dr. Maria Seton, ki je vodila 25-dnevno morsko odpravo skupine avstralskih znanstvenikov. Tako imenovani „fantomski otok“ je skupino raziskovalcev in geologov begal že nekaj časa, zato so se odločili, da dokončno preverijo, ali ta obstaja ali ne.


Ko so prispeli na mesto, kjer naj bi se otok po karti nahajal, tam ni bilo nič drugega, kot morje. Zmedeni so se vrnili na kopno in povedali, da o otoku ni ne duha ne sluha, čeprav o njem obstajajo tudi številni zapisi v različnih publikacijah. Njihova odprava in ugotovitev je sprožila cel niz razprav med strokovno in laično javnostjo. Na avstralski hidrografični upravi, ki izdeluje avstralske navtične zemljevide, so se odzvali, da bi bil Sandy Island lahko posledica človeške napake.