bunker zaklonisce Svet24.si

Najbogatejši zemljani si gradijo bunkerje za ...

drsanje, drsališče Svet24.si

Kdaj se odpirajo posamezna drsališča po vsej ...

172A2166 Necenzurirano

Padel je rekord: vila enega najbogatejših ...

1719258176-20240624205834-172a4914-1719258058596 Reporter.si

Urška Bačovnik Janša poje hvalnice svojemu ...

doncic dallas Ekipa

Bo Dončić odsoten dlje? Liga NBA povlekla ...

pevec-marko-stanković Njena.si

Talent Marko Stanković navdušuje v hrvaškem šovu

bakle ilirska portoroz Ekipa

Kaos v slovenskem prvenstvu: bakle so letele med ...

Zabavno Novo mesto

Nekaj zanimivosti o gobah

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.10.2016 17:00

Če ste med strastnimi nabiralci gob ali pa ljubitelji gobjih jedi, vam bo morda nekaj zanimivosti prišlo prav.

Gobe pripravljamo na najrazličnejše načine: lahko jih jemo surove, kuhane, dušene, vložene, pečene in ocvrte
Na svetu raste približno 40.000 vrst gob, jasno pa je, da moramo biti pri nabiranju in uživanju izredno pazljivi, saj so nekatere gobe smrtno nevarne in ohranijo strupe tudi z obdelavo.

Zagotovo vam bo prav prišel nasvet, da gob ne shranjujemo v hladilniku na primer v plastičnih vrečkah, temveč jih zavijemo v prtič ali papirnato vrečko. Na ta način bodo ostale uporabne tudi 3 dni.

Gobe ob čiščenju nikoli ne namakamo v vodo, saj posrkajo vase preveč vode. Očistimo in razrežemo jih vedno tik pred uporabo. Če je le mogoče, gob ne peremo, temveč jih samo dobro očistimo s krtačko ali vlažno krpo.
Če uporabljamo zamrznjene gobe, jih ne odtalimo do konca, temveč uporabimo kar napol zamrznjene.

Suhe gobe - npr. smrčke, gobane, lisičke ipd moramo pred uporabo 30 do 60 minut namakati v mlačni tekočini – naj bo to voda, jušna osnova ali celo vino. Potem jih precedimo in posušimo na papirnati brisački. Vodo, v kateri smo gobe namakali, po želji prefiltriramo in uporabimo za juhe, enolončnice, rižote ali omake.

Gob nikoli ne pripravljamo v aluminijasti posodi, saj lahko dobijo kovinski priokus in spremenijo barvo.
Gobam med kuhanjem tekočino dodajamo po potrebi. Tudi solimo jih šele proti koncu kuhanja, saj drugače prehitro spustijo veliko vode. Nekatere vrst gob kot so gobani, lisičke, ostrigarji ipde vsebujejo toliko vode, da med kuhanjem postanejo sluzaste. Zato jih najprej prepražimo na malo maščobe, odcedimo in šele nato toplotno obdelamo.

In dobro je vedeti tudi, da gob ni pametno uživati prepogosto ali v velikih količinah, saj so zaradi posebne celične zgradbe težko prebavljive – želodec jih ne more predelati po več ur ali celo ves dan, slabo pa jih prenašajo tudi starejše osebe in otroci.

Gobe se odlično obnesejo v kombinaciji z mesom. Za piko na i lahko dodamo še malo dobrega vina.

Tu pa je še nekaj predlogov jedi, ki jih lahko pripravite z gobami: gobe na italijanski način, omleta z gobami, gobova juha s smetano, ajdova kaša z jurčki, pita z gobami, rižota z lisičkami, jesenski pasticcio, polenta z gobami, palačinke s šampinjoni, govedina stroganov, piščančji zrezki z jurčki in vinom, petelin v vinski omaki, vloženi šampinjoni. Recepte vam bo pomagal najti »stric Google«. Pa dober tek!