minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

1juncaj Ekipa

Družina Junčaj tudi uradno prevzela Muro, ...

ana praznik Njena.si

Zakaj je Ana Praznik opustila zanesljivo službo?

slovenija u17 gw Ekipa

Mar to pomeni, da je Slovenija dokončno izgubila ...

Zabavno Nairobi

50-letnice na mlade temnopolte žrebce

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.05.2013 22:38

Sintagma "seksturizem" danes ni ravno tabu - prav dobro se ve, da se Zahodnjaki radi odpravijo na jug Azije po nakup mesenih užitkov. Precej manj pa se govori o ženskem seks turizmu.

Pojav sicer ni ravno nov - tam nekje sredi 90. let so uslužbenci v letovišču na jugu Turčije prostodušno pripovedovali o svojih "dekletih" iz Nemčije in Anglije, ki prihajajo k njim parkrat na leto. Oni so bili fantje v zgodnjih 20. letih. Dekleta so jih štela okoli 50.

Ljubezen ni le zgodba o brezupnem, precej tragičnem iskanju ljubezni in moške bližine, je tudi zgodba o obojestranskem izkoriščanju. Na trenutke ne veš, kdo izkorišča koga bolj - starejše Zahodnjakinje, ki temnopolte fante obravnavajo kot svoje igračke, ali precej iznajdljivi fantje, ki točno vedo, na katere strune zaigrati - preden naivne ženske oskubijo.


Za kulturnega antropologa dr. Rajka Muršiča ni dvoma, da gre za objestransko izkoriščanje, vendar: "Glede na to, da Afrika da precej več, kot dobi, da si Zahodnjaki in celo nevladne organizacije z Afriko pridno polnijo žepe, je kar prav, da nekateri Afričani več vzamejo, kot dajo." Da se "karma" nekako izravna, torej. Podobnega (ciničnega) mnenja sta tudi programski direktor Zavoda Global, v Zimbabveju rojeni Max Zimani, sicer nekdanji predsednik Afriškega centra v Ljubljani, in sociolog dr. Nikolaj Jeffs. Vsi trije, ob njih pa še afrikanistika dr. Nataša Hrastnik, so bili v torek po projekciji Paradiža (v sklopu Tedna evropskega filma) gostje okrogle mize Sugar Mamas - Postkolonializem "črne celine".