marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

stareješi, pomoč Svet24.si

Nova pravica, ki je diskriminatorna do upokojencev...

rok-snežič Necenzurirano

Snežič serijsko izgublja tožbe, stroškov pa ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Jama Revija Stop

Strašanski občutki groze in veliko smeha

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kaj se je spremenilo v ekipi Dallasa?! Luka ...

Šport Ljubljana

Zaigrali bodo tudi trije košarkarji Krke

Piše: STA

Čas objave:
17.11.2021 10:48

Slovensko moško košarkarsko reprezentanco konec meseca čaka uvodni cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2023. Prihodnji četrtek se bo v Zagrebu pomerila s Hrvaško, 28. novembra pa bo v Kopru gostila Švedsko. Selektor izbrane vrste Aleksander Sekulić bo računal na 14 košarkarjev, ki bodo priprave začeli v ponedeljek, so sporočili s KZS.

V prvem krogu se bodo Slovenci v Zagrebu merili ob 20.45, v Kopru pa bo tekma s Švedi ob 20.00. V kvalifikacijah, ki bodo v treh ciklih (november 2021, februar 2022 in junij oziroma julij 2022), bodo Slovenci v skupini C, kjer so še Finci.

Na seznamu selektorja za prvi tekmi so Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Jakob Čebašek (Leuven), Žiga Dimec (Cedevita Olimpija), Blaž Habot (Ilirija), Alen Hodžić (Cedevita Olimpija), Jan Kosi (Krka), Luka Lapornik (Krka), Miha Lapornik (Debrecen), Jurij Macura (Krka), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Aleksej Nikolić (Burgos), Klemen Prepelič (Valencia), Matic Rebec (Lux Chieti Basket) in Luka Rupnik (Cedevita Olimpija).

Kot so pojasnili na Košarkarski zvezi Slovenije, tokrat zaradi klubskih obveznosti ne bo Luke Dončića, Vlatka Čančarja, Zorana Dragića in Žana Marka Šiška. Iz olimpijske zasedbe pa bo strokovni štab tudi pogrešal Mika Tobeyja, ki je pred kratkim prestal operacijo športne hernije, ter Gregorja Hrovata, ki še okreva po poškodbi stegenske mišice. Edini novinec pa je center Ilirije Habot.

"Verjamem, da vsi skupaj komaj čakamo, da se znova zberemo. Poleti smo spisali lepo reprezentančno zgodbo in naša želja ter nenazadnje tudi obveza je, da to zgodbo nadaljujemo tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Slednje vsem skupaj predstavljajo velik izziv," je uvodoma dejal Sekulić.

"Veliko časa za priprave na nasprotnika ne bomo imeli, tako da bo poudarek na nas samih. V zadnji reprezentančni akciji smo v ekipi ustvarili odlično kemijo, ki jo bomo tudi tokrat morali hitro vzpostaviti in prenesti na parket. To bo znova ključ do rezultatov, ki si jih želimo. Vemo, na čem moramo vztrajati, da bomo na igrišču delovali tako, kot si želimo," je dodal.Kot pravijo pri KZS, bo na tekmi obvezno izpolnjevanje pogoja PCT za vse gledalce razen za osebe, ki še niso dopolnile 12 let. Hitro testiranje pred dvorano ne bo organizirano.

Svetovno prvenstvo bo med 25. avgustom in 10. septembrom leta 2023, gostile pa ga bodo Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinawa) in Filipini (Manila).

V evropskem delu kvalifikacij bo nastopilo 32 reprezentanc, ki se bo borilo za 12 prostih mest na prvenstvu. Filipini in Japonska sta kot gostitelja že neposredno uvrščena na svetovno prvenstvo, Indonezija pa si bo neposredno vstopnico lahko priigrala z uvrstitvijo v četrtfinale azijskega pokala. Na svetovnem prvenstvu bo zaigralo 32 reprezentanc.

V evropskih kvalifikacijah bodo po šestih odigranih tekmah iz skupinskega dela napredovale prve tri reprezentance iz vsake od osmih skupin in sestavile nove štiri skupine I, J, K in L. Vsi izidi iz prvega dela kvalifikacij se bodo prenesli. Slovenska skupina C se bo združila s skupino D, v kateri bodo igrali Izrael, Nemčija, Estonija in Poljska.

Tudi v drugem delu vsako reprezentanco čaka šest tekem, po tri na domačem igrišču in tri v gosteh, in sicer avgusta in novembra 2022 ter februarja 2023.