pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

1697198536-dsc03553-1697198509897 Necenzurirano

Logarjeva igra ali kdo nas vleče za nos #kolumna

robert golob vlada Reporter.si

Načrt za rušenje Goloba: kaj zoper predsednika ...

primoz roglic Ekipa24.si

Kolesarka vojna za velikega talenta! Vpleteni pa ...

Amir Kazić Leo, v krogu pa Zdravko Čolić Odkrito.si

Skriti sin Zdravka Čolića?!

matkovic cedevita olimpija 23 af Ekipa24.si

Zmaji v ligi ABA pokazali drugačen obraz in ...

Šport

Z bronom s svetovnega prvenstva

Piše: R.K.

Čas objave:
26.05.2023 07:37

Pred kratkim se je v domovino z bronastim odličjem vrnila Slovenska reprezentanca. Svetovno prvenstvo v tajskem boksu se je odvilo na Tajskem v Bangkoku. Udeležilo se ga je več kot 2.600 tekmovalcev iz 102 držav.

Slovenska reprezentanca je v sestavi predsednika Iztoka Vorkapića, tehničnega vodje Edina Nur Mujkića ter dveh reprezentantov Bojane Šebenik in Sašota Vorkapića, pripotovala na Tajsko, kjer je v mestu Pataya opravila še zadnje štiri dnevne priprave v “domačem” gymu “Sitpholek - Institute Of Muay Thai Techniques”, ki ga reprezentanti Slovenije obiskujejo že več kot 20 let in se urijo z najboljšimi tajskimi borci.

Letošnje Svetovno prvenstvo je bilo izjemno. 4. maja 2566 po 'tajskem štetju', se je v Central World centru v Bangkoku na Tajskem odvila otvoritvena slovesnost ob 30-letnici svetovne organizacije IFMA, ki združuje 148 držav članic z vseh šestih kontinentov. Tokrat je bil zastavonoša tehnični vodja Slovenske reprezentance Edin Nur Mujkić, ter reprezentantka Bojana Šebenik, ki se je v domovino vrnila z bronastim odličjem. V pol finalni borbi, ji ni uspelo premagati Ruske predstavnice Valerie Albul, ki ji je pripadel naslov svetovne prvakinje v elitni kategoriji članic do 67 kilogramov.

Otvoritvene slovesnosti, se je kot častni gost udeležil Slovenec Patrik Peroša v funkciji predstavnika TAFISA, ki je skupaj z slovenskimi navijači spremljal vse borbe obeh Slovenskih reprezentantov.
Predsednik svetovne organizacije IFMA, dr. Sakchye Tapsuwan na otvoritvenem nagovoru izpostavil pomen in temelje športne, kulturne in izobraževalne izmenjave.

Prvi tekmovalni dan je v Slovenski tabor prinesel 1. zmago. Sašo Vorkapić je v elitni članski kategoriji do 67kg, s soglasno sodniško odločitvijo je v 1. krogu Svetovnega prvenstva premagal Poljaka Mateuzsa Janika z rezultatom 3:0 (30:27).

V drugem krogu je bil njegov nasprotnik Madžar Norbert Speth, nosilec številnih svetovnih in evropskih medalj. Sašo je z izjemno predstavo dovršenih muaythai tehnik, navdušil vse prisotne, ki so mu po dvoboju tudi čestitali. Tesna sodniška odločitev z rezultatom 2:1 (29:28) je prinesla zmago Madžaru, ki je slavil v elitni članski kategoriji do 67 kg. Naslov svetovnega prvaka je osvojil Tajec Narin Wonglakhon. Sašo Vorkapić pa je posegel po 9.mestu v konkurenci 24 -tih borcev.

Poleg tekmovanja dela je naš predsednik, kot prvi svetovalec, predsednika svetovne organizacije IFMA, na zasedanju skupščine prejel plaketo za udeležbo in 28 letno delo v svetovni organizaciji IFMA.

Svetovno prvenstvo se je letos zaključilo z gala prireditvijo ob počastitvi 30 obletnice svetovne organizacije IFMA, na kateri se je zbralo več kot 2.000 udeležencev iz 102 držav. Med njimi tudi reprezentanca Slovenije, ki je uživala v izjemnem kulturno obarvanem večeru, odlični hrani in v prijetnem vzdušju.

Iz strani predsednika Slovenske zveze tajskega boksa g. Iztoka Vorkapića smo prejeli izjemno novico, ki bo razveselila vse ljubitelje borilstva. “V Slovenijo prihaja legenda muaythai-a Suphachai "SAENCHAI" Saepong (po tajsko แสนชัย ส.คิงสตาร์). Sklenila sva dogovor o njegovem prihodu v Slovenijo in največjem uradnem borilnem spektaklu, ki se bo odvil v Sloveniji. O datumu in lokaciji boste obveščeni.

“Če imaš ob sebi ljudi, ki verjamejo vate, je vse lažje.” Je za javnost podalo uraden zapis z zahvalo vodstvo Slovenske zveze tajskega boksa: “Rad bi se zahvaliu Slovencem, ki so pripotovali na Tajsko z namero, da nas podprejo: Patriku Peroši in Nejcu ter živečim Slovencem na Tajskem: Matjažu in Mitji."