tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

17313X0054 Necenzurirano

Šolak ima novo tarčo: po T-2 kupuje še televizijo

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

doncic Ekipa24.si

Prvič po izgubljenem finalu in povratku v ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

oblak Ekipa24.si

Uau! Navijači so se pojavili na slovenskem ...

Šport

Tim Toplak evropski prvak v ju-jitsu

Piše: R.K.

Čas objave:
27.05.2024 07:56

Na članskem evropskem prvenstvu v Gelsenkirchnu, ki ga organizira nemška ju-jutsu zveza (DJJV) pod okriljem Evropske ju-jitsu zveze je drugi tekmovalni dan Tim Toplak (JJK Shinto Ljubljana), v borbah do 69 kg osvojil zlato medaljo in postal evropski prvak.

Žreb mu je v prvi borbi namenil Danca Lunda Jacoba Mejborna, ki ga je suvereno premagal z rezultatom 50:0. V drugi borbi je z rezultatom 14:13 premagal tekmovalca iz Črne Gore, Radulovič Aleksa. V tretji borbi je premagal francoskega tekmovalca Ben Ali Farida s 16:13 ter tako vstopil v finale.

V finalu z izkušenim Dancem Jesperjem Kilbagom je bilo napeto do zadnje sekunde. Danec si je v uvodu uspel nabrati nekaj prednosti v prvem delu borbe. V energičnem dvoboju sta tekmovalca, ki se že dobro poznata, izkoriščala taktične prednosti in slabosti ter nizala točko za točko. Sledile so zadnje odločilne sekunde. Tim je bil v zaostanku, Danec v na videz neulovljivi prednosti. Sledil je taktični preobrat - uspel je izvesti kombinacijo popolnega meta za ippon v drugem delu, zatem si je nasprotnika podredil v končni prijem,iz katerega ni bilo rešitve. Regularni čas tekme je že potekel, a je bil končni prijem nastavljen prej, zato sodniki v skladu s pravili borbe niso zaustavili.Tim je vztrajal in vzdržal, Jesper je moral priznati poraz.

Tim je tako osvojil še ippon v tretjem delu in zmagal z rezultatom 50:0. Z zmago je utrdil svoj položaj na svetovni ranking lestvici (kjer je bil pred prvenstvom drugi) in kvalifikacijski položaj za Svetovne igre 2025, kjer je v svoji kategoriji na prvem mestu s 665 točkami (brez točk pravkar osvojene lovorike).

V kategoriji borb do 69 kg je tekmovalo 19 najboljših evropskih tekmovalcev. Tima sta spremljala trener Gorazd Toplak in pomočnik Smiljan Lukman. Na prvenstvu sodi tudi slovenska sodnica Tina Pelc.