sara rutar Svet24.si

Zmagovalka kuharskega šova pričakuje dojenčka

amazonka-suša Svet24.si

Video: Zaradi suše Amazonke v Kolumbiji skoraj ni...

erik-brecelj, bojana-beović Necenzurirano

Kako je Erik Brecelj pri "dvoživkah" nalil ...

172A1987 Reporter.si

Padal je še zlati dež! Kdo vse iz slovenske ...

svicarka Ekipa

Strašna novica s kolesarskega SP v Švici, komaj ...

Kathleen Turner kolaž Njena.si

FOTO: Seksi zvezda Telesne vročice šteje 70 let

hokej olimpija asiago ziga pance af 24.jpg Ekipa

Zmaji zmagali tretjič zapored, skrbi pa poškodba...

Šport Koper/Novo mesto

Še ena svetovna medalja za Franja Horna

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.10.2015 11:59

Od 15. do 18. oktobra 2015 je v veliki športni areni Bonifika v Kopru potekalo Svetovno prvenstvo v karateju, United World Karate - UWK svetovne karate zveze. Na tekmovanju je sodelovalo 779 tekmovalcev iz 41 držav, ki so se pomerili v tradicionalnem, kontaktnem in generalnem – športnem karateju.

V slednjem je tekmovalo tudi 6 članov Karate kluba Novo mesto in Karate kluba Krka Šentjernej in sicer; Andrej Pavlin, Maja Brula, Karolina Horn, Mihael Rukše, Jana Goršin Fabjan in trener obeh klubov, Franjo Horn.

V četrtek, petek in soboto so potekale kvalifikacije, v nedeljo pa vsi finalni nastopi. Prvi dan tekmovanja, v četrtek, 15.10.2015, je med kadeti v katah posamezno shotokan nastopal, Andrej Pavlin. Tekmovanje je potekalo v treh krogih, izvedene kate pa so se ocenjevale s številčnimi ocenami. Andrej je po prvem krogu osvojil zadostno število točk, da se je uvrstil v drugi krog, med 12 najboljših. Žal pa mu v finale, kamor pride le 6 najboljših, ni uspelo priti, saj je na koncu zasedel 8. mesto. Med članicami kate posamezno shotokan sta nastopili Maja Brula in Karolina Horn. Maja Brula je po prvem krogu izpadla, Karolina Horn pa se je uvrstila v drugi krog tekmovanja. Tam ji je žal zelo malo zmanjkalo za vstop v finalni krog in je tudi ona na koncu zasedla skoraj nehvaležno 8. mesto.

V petek, 16.10.2015, so v kvalifikacijah nastopili veterani. Med veterankami do 41 let kate posamezno je nastopala Jana Goršin Fabjan in žal izpadla iz nadaljnjega tekmovanja. Med veterani do 51 let sta nastopila Mihael Rukše in Franjo Horn. Tako eden kot drugi sta uspešno opravila kvalifikacije in se uvrstila v finalni nastop v nedeljo. Kvalifikacije je opravila tudi veteranska kata ekipno v sestavi Horn, Rukše, Semolič in se uvrstila v finalni nastop.

V finalnem nastopu v nedeljo, 18.10.2015, med 6 najboljšimi veterani v katah posamezno je Mihael Rukše zasedel odlično 6. mesto. Franjo Horn je s skoraj celo točko prednosti pred drugo uvrščenim sotekmovalcem iz Italije ponovno dokazal svojo kvaliteto, profesionalnost in sposobnost in s tem potrdil, da sodi v sam vrh svetovnega karateja. Tako je žlahtnim kolajnam iz vseh drugih največjih svetovnih karate zvez dodal še eno veliko zlato medaljo tudi s tega UWK SP in kot edini predstavnik iz Slovenije v General karateju osvojil posamezno kolajno.


Odlično so se odrezali veterani (Rukše, Horn, Semolič) tudi v katah ekipno, kjer so v finalnem nastopu osvojili 2. mesto in s tem tudi drugo kolajno za Slovenijo v General karateju.

Za Karate unijo Slovenije so v general karateju nastopali tudi Aljaž Klaneček iz Ljubljane med člani shotokan kate posamezno. Osvojil je 7. mesto. Med veterani kate posamezno do 41 let Igor Semolič iz Ljubljane. Osvojil je odlično 5. mesto. In Meta Motnikar med članicami športne borbe +60kg. Meta je prvo borbo zmagala, drugo pa izgubila in s tem zaključila tekmovanje.

"V ponos nam je, da imamo za trenerja človeka, ki zmaguje na vseh večjih tekmovanjih po svetu. Vsepovsod pokaže svoje znanje, veščino, ki jo trenira že 40 let. Samokontrolo, disciplino, profesionalnost, znanje. Vse skupaj v trenutku prelije na tatami in njegova energija je posebna. Enostavno vsa dvorana zastane in občuti se notranja moč ene same osebe, Franjo Horna. Tiste, ki ga spremljamo na tekmovanjih je že večkrat prepričal, da ga ravno to dela posebnega. Poseben pa je tudi zato, ker vse to z veseljem prenaša na svoje učence, člane Karate kluba Krka Šentjernej in Karate kluba Novo mesto. Njegov največji uspeh, kot pravi, so njegovi učenci, ki uspejo v tistem, kar si želijo. On pa vedno znova sam poskrbi, da imajo pred seboj vzor. Tokrat ponovno svetovnega prvaka", so sporočili iz kluba.