mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport Ljubljana

Risi strli Italijane

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.11.2012 21:54

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 1. kroga turnirja evropskega izziva v Ljubljani premagala Italijo s 4:0 (1:0, 2:0, 1:0). V prvi tekmi turnirja je Francija z 2:0 premagala Avstrijo.

Reprezentančni turnir v Ljubljani slovenskim ljubiteljem hokeja ponuja redko priložnost, da na delu vidijo velemojstra tega športa, saj je zaradi prekinitve v ligi NHL tokrat v postavi tudi največji zvezdnik slovenskega hokeja Anže Kopitar. Ob njem je v članski reprezentanci debi doživel še mlaji brat Gašper, slovenske barve pa na turnirju, ki služi kot prva stopnica v pripravah za februarske olimpijske kvalifikacije, tudi drugi NHL-ovec Jan Muršak. Pomlajena zasedba Italije, slovenska zahodna soseda je letos spomladi sicer izpadla iz elitne svetovne konkurence, se je pokazala za trdega tekmeca, na koncu pa so na navdušenje domačih navijačev zanesljivo slavili Slovenci, izkazala sta se predvsem brata Kopitar.

Svoj članski reprezentančni krst je v vratih doživel tudi mladi Luka Gračnar, ki je moral v uvodnih minutah nekajkrat posredovati ob nevarnih italijanskih akcijah. A ko so se domači hokejisti ogreli na delovno temperaturo, so se stvari obrnile v pričakovano smer. Napad z bratoma Kopitar in Ericom Pancetom si je največkrat prislužil aplavz, kralj Anže je zadel tudi vratnico, v šesti minuti pa je njegov napad še poskrbel za prvi gol, potem ko je Anže "obrnil" obrambo tekmecev, Aleš Kranjc pa s strelom pod prečko premagal Adama Dennisa. Slovenci nato niso izkoristili prve številčne premoči, pozneje pa so imeli starejši Kopitar, Andrej Tavželj in Jan Urbas še nekaj zrelih priložnosti. Vendar so sredi tretjine zapretili tudi Italijani in nekajkrat nevarno merili na vrata Gračnarja. Tik pred koncem tretjine pa je, znova ob igralcu več, veliko priložnost imel še Žiga Jeglič, a je pred golom za nekaj centimetrov zgrešil podajo.

Kar so Slovenci zapravili ob koncu prve, so nadoknadili na začetku druge tretjine. Še vedno ob številčni prednosti so po pol minute dosegli drugi gol, potem ko je bil na pravem mestu pred vrati spet Jeglič. Slovenci so občasno puščali preveč prostora pred svojimi vrati in delali tudi napake, toda Gračnar je bil zanesljiv in ni klonil ob poskusih Daniela Tudina in Luce Felicettija. Slovenija pa je v 26. minuti vodila s 3:0, spet je bila akcija plod igre z igralcem več, strel Kranjca od daleč pa je pred golom v mrežo preusmeril Eric Pance. Nadaljevanje je bilo podobno, Italija je nekajkrat zapretila, a mimo Gračnarja ni mogla, Slovenci pa so imeli pobudo, še dvakrat pa tudi igralca več, saj so se njihovi tekmeci v napetih trenutkih reševali s prekrški. Novega gola pa ni bilo, čeprav je bil blizu Anže Kopitar, pa tudi Žiga Pance je v 35. minuti vrata zgrešil le za las.


Zadnja tretjina razmerij na ledu ni spremenila. Italijane je še enkrat rešil okvir vrat, Slovenija se je ubranila z igralcem manj, Muršak pa je nato lepo prodrl, a je bil Dennis zbran. Nemočen pa je bil pet minut pozneje, ko sta bila spet v glavni vlogi Kopitarja, Anže znova z natančno podajo izza vrat, Gašper pa s prav tako natančnim in močnim strelom za 4:0. Italija se je vse bolj pomikala v obrambo, Slovenci pa so skušali doseči še kakšen gol, a plošček kljub še nekaj nevarnim strelom ni šel več v mrežo. Na drugi strani pa so tudi poskrbeli, da je Gračnar dvoboj končal s "shutoutom", zadovoljni navijači pa so v zadnjih minutah svoje ljubljence pospremili s stoječim aplavzom.

"Nervozen začetek, videla se je velika želja, kar se včasih obrne tudi v negativno smer. A ne smemo jim zameriti, ko smo te napake omejili, je igra stekla in zmaga je bila zaslužena. Vemo, da so Italijani dobri drsalci in če jim daš priložnost, jo izkoristijo. Ko pa smo igro nadzorovali, je steklo. Vesel sem tudi za Luko, začetek turnirja pa je v redu," je selektor Kopitar ocenil prvi dvoboj.

Slovenija se bo drugi dan turnirja v petek ob 17.30 pomerila s Francijo. V tekmi zadnjega kroga jo v soboto čaka še obračun z Avstrijo.