minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

1juncaj Ekipa

Družina Junčaj tudi uradno prevzela Muro, ...

ana praznik Njena.si

Zakaj je Ana Praznik opustila zanesljivo službo?

Luka Dončić Ekipa

Brez spoštovanja: Američani močno udarili po ...

Šport Novo mesto

Krka premočna za Olimpijo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.05.2013 21:52

Košarkarji Krke so v finalu lige Telemach povedli z 1:0 v zmagah proti Olimpiji. Uvodno tekmo v dvorani Leona Štuklja v Novem mestu so dobili z 81:68 (15:18, 37:35, 63:55).

Najboljši strelec pri Krki je bil Jakov Vladović s 15 točkami, pri Union Olimpiji je bil razpoložen le Jaka Blažič.

Druga tekma bo v sredo ob 18. uri v Stožicah, ekipi pa igrata na tri zmage.

Košarkarji Krke so naredili prvi korak k ubranitvi lovorike državnega prvaka. V prvi tekmi finala lige Telemach so v dvorani Leona Štuklja premagali Union Olimpijo in povedli z 1:0 v zmagah. Druga tekma bo že v sredo ob 18. uri v Stožicah, tretja pa v petek znova v Novem mestu. Ekipi igrata na tri zmage.

Čeprav Krka nerada priznava vloge favorita v velikem finalu, je že dogajanje pred tekmo nakazalo, da se v Novem mestu počasi in zanesljivo pripravljajo na novo zvezdico, četrto v nizu. Legenda kluba Matjaž Smodiš je uradno napovedal slovo od košarkarskih parketov po koncu sezone in zato od soigralcev dobil nekoliko nenavaden poklon. Edo Murić mu je odstopil dres s številko osem, ki ga je Smodiš nosil pred trinajstimi leti, ko je Krka prvič postala državni prvak, z njim pa tudi kapetanski trak.


Smodiš pravi, da je odločitev dokončna, čeprav na igrišču pri 34 letih še vedno dokazuje, da je v izvrstni formi. Prav po njegovi zaslugi je Krka v prvem polčasu nadoknadila začeten zaostanek za Ljubljančani (0:9) in po načrtu držala ravnotežje v naslednjih dveh četrtinah.

Tekma se je prelomila ob koncu tretjega dela igre. Pri minimalni prednosti Krke je Klemen Prepelič po nepotrebnem dobil tehnično napako, ki so jo gostitelji kaznovali s petimi točkami v enem napadu in vodstvom 61:52. Čeprav so Ljubljančani v zadnjih desetih minutah storili vse, da bi obrnili potek srečanja, pa je bila premoč Krke prevelika. Imela je prevlado pod obročema (36:26), dovolj razpoloženih košarkarjev v napadu, glasno podporo s tribun in pa Matjaža Smodiša, ki je v zadnjih minutah vnesel mirnost in razum. Tako je Krka odbila tudi zadnjih poskus 15-kratnih prvakov (73:66) in zasluženo prišla do zmage.

Medtem ko je pri Unionu Olimpiji z 19 točkami izstopal le Jaka Blažič, so pri Krki štirje igralci dosegli dvomestno število točk, trije pa so imeli devet točk - Jakov Vladović 15, Jaka Klobučar 13, Edo Murić 12, Domen Lorbek 10, po devet pa Jure Lalić, Uroš Lučić in Matjaž Smodiš.