Damiano David Svet24.si

Damiano David začenja solo kariero z novim ...

1726721677-vr-aktual-jasno-in-glasno-oddaja-1-foto-jaka-zorman-6-of-12-1726721615640 Svet24.si

Jasna Kuljaj v novi oddaji na Veseljaku

18250X3012 Necenzurirano

Propad Biobanke: denar strank izgubljen. To bo ...

Robert Golob; Zoran Janković Reporter.si

Prišepetovalci sončnega kralja: največji vpliv ...

pogacar zigart Ekipa

To je več od vsega: glejte Pogačarjevo reakcijo ...

Anže, Življenje na tehtnici Njena.si

Življenje na tehtnici: Takšen je bil nekoč Anže

vinicius oblak Ekipa

Odčital mu je lekcijo: Oblak preigral Viniciusa, ...

Šport Ljubljana

Koliko mora Peter Prevc plačevati državi?

Piše: Radio Krka, Finance

Čas objave:
29.02.2016 16:39

Peter Prevc je po uradnih podatkih FIS samo z nagradami v tej sezoni zaslužil 202.800 švicarskih frankov bruto ali dobrih 184 tisoč evrov.

Koliko mu bo vzela država? Tega se še ne ve, ker sem sodijo še vsi ostali dohodki, od sponzorstev ipd. Na Financah pa so preverili, kaj vse je obdavčeno, če gre za športnika. Država lahko vzame tudi pol vsega. Namreč, tudi športniki brez kakšnega posebnega statusa lahko padejo v najvišji, 50-odstotni dohodninski razred. Vse nad letno neto davčno osnovo (bruto zaslužki minus prispevki) 70.907 evrov pade v najvišji dohodninski razred. Sicer se lahko njihovi zaslužki obdavčijo upoštevajoč dejanske odhodke, ali pa normirane odhodke (imajo lahko tudi s.p. ali pa pravno osebo, denimo d.o.o.). Pravila so enaka za športnike kot nešportnike.

Dohodnine se ne plačuje od denarnih nagrad za osvojeno medaljo na olimpijskih igrah ter svetovnih, evropskih in drugih mednarodnih prvenstvih, ki se izplača iz proračuna v skladu s pravilnikom za izvajanje letnega programa športa na državni ravni.


V skladu z zakonom o dohodnini se nagrada za tekmovanje opredeli kot kot dohodek iz dejavnosti ali kot drugi dohodek - če nastopajoči nima registrirane dejavnosti ali ne dela denimo prek d.o.o.


"Pri nagradi je - kot drugem dohodku - mogoče upoštevati določbo, da gre pri nagradi za nagrado v okviru nagradne igre, kjer je potreba spretnost. To pomeni, da nagrade do 42 evrov niso obdavčene. Nagrade, kjer pa znesek presega 42 evrov, pa bi morala biti obdavčene z akontacijo dohodnine," pravi eden od davčnih svetovalcev.

V sporazumih o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja so dohodki umetnikov in športnikov običajno obravnavani enako. Sporazumi dajejo Sloveniji pravico do obdavčitve, če je dohodek dosežen z opravljanjem dejavnosti športnika (nastopa na tekmovanju) na območju Slovenije. Država rezidenstva prejemnika dohodka pa v skladu z metodo o izogibanju dvojnega obdavčevanja, upošteva v Sloveniji plačani davek kot odbitek ali pa izvzame iz obdavčitve dohodek, od katerega je bil v Sloveniji davek plačan. Enako velja za slovenske športnike v tujini.