jan plestenjak Svet24.si

Jan Plestenjak protestno zapustil poroko zaradi ...

camilla, kate Svet24.si

Ekscesna ustrežljivost služabnikov na britanskem...

erik-brecelj, bojana-beović Necenzurirano

Kako je Erik Brecelj pri "dvoživkah" nalil ...

Robert Golob; Zoran Janković Reporter.si

Prišepetovalci sončnega kralja: največji vpliv ...

Mura Nafta Ekipa

Vroče že pred prekmurskim derbijem: glejte, kako...

Peter Poles in Sašo Stare Revija Stop

Peter in Sašo: »Naša žirija ni preveč ...

hokej olimpija asiago ziga pance af 24.jpg Ekipa

Zmaji zmagali tretjič zapored, skrbi pa poškodba...

Šport Zagreb

Ko poleti 'Air Prevc' potrebuje potni list

Piše: Radio Krka/Jutarnji List

Čas objave:
23.01.2016 10:44

Tako se je o našem Petru Prevcu in njegovi sanjski sezoni, v kateri lovi zgodovinski uspeh, razpisal hrvaški portal Jutarnji list.

Pri tem so se osredotočili na njegovo letošnjo izjemno sezono in skromnost, s katero se ponaša naš as.
Z rekordnim številom točk je namreč Peter osvojil prestižno novoletno turnejo, preteklo soboto je postal tudi svetovni prvak v poletih, ko je kar dvakrat postavil rekord skakalnice na Kulmu. Ob tem so se spomnili na Oberstdorf, kjer se Petru ni uspelo izenačiti s Svenom Hannawaldom, edinim skakalcem v zgodovini, ki je zmagal na vseh štrih postajah novoletne turneje. Krivdo za to pripisujejo Nemcem, ki so, kot so zapisali, 'zaletišče menjali pogosteje kot hrvaška stranka Most koalicijske partnerje'.

Ob tem dodajajo, da ima Peter letos še vedno priložnost, da spiše novo zgodovino.Če v Planici osvoji veliki kristalni globus, ki ga prejme zmagovalec Svetovnega pokala, bo Peter prvi skakalec, ki je v eni sezoni osvojil novoletno turnejo, naslov svetovnega prvaka v poletih in še skupno zmago.

Pri tem dodajajo še niz rekordov, ki jih Peter lahko osvoji – od števila zaporednih zmag v Svetovnem pokalu (trenutno ima štiri, rekord je šest) do skupnega števila zmag, stopničk in točk v tem tekmovanju, s katerimi se zdaj ponaša Gregor Schlierenzauer (13 zmag in 20 stopničk). Ne glede na to, ali bo Peter presegel vse te rekorde ali pa ne, so na Jutarnjem.hr prepričani, da je do sedaj že presegel minuli dve sezoni, ko mu je do zmage zmanjkal kakšen meter. 


Zato pa letos, kot pravijo, gledamo popolnoma drug film, v katerem je tekma predvidljiva "kot denimo tek na 100 m, v kateri sodeluje Usain Bolt". 'Kadarkoli Freund ali Gangnes naredita daljši skok, njuni trenerji pa si ob tem navdušeno delijo 'petke', Peter ali preseže skok za kakšen meter, ali pa preprosto postavi rekord skakalnice. Zadnji kader s tribune za trenerje pa praviloma pripada slovenskemu trenerju Goranu Janusu s trdo stisnjeno pestjo.'

Razpisali so se tudi o Petrovem velikem in zdravem družinskem okolju, ki se ponaša s skromnostjo in zavidljivimi delovnimi navadami, ki ne dopuščajo, da bi ga odnesla evforija. Tako menijo, da je skorajda nemogoče, da bi Petra na tej točki odnesla slaba forma do konca sezone, kot se je denimo to zgodilo Hannawaldu leta 2002. Ta je bil v podobni situaciji kot Peter danes, po zmagi v Willingenu pa do konca sezone ni slavil niti na eni tekmi. Velik kristialni globus mu je zato takrat odnesel Poljak Adam Malysz.

Svoje pisanje zaključujejo tako: 'Ko bo ob koncu sezone poletel s Planice, upajmo, da bo potni list pustil doma in da ga ne bo odneslo proti Puli, ker bi ga hrvaška protizračna obramba zaznala kot pikico na ekranu. Kot zaenkrat kaže ima 'Air Prevc' večji domet kot hrvaški migi. '