izgorelost Svet24.si

Izgorelost – ko pritisk dela vodi v ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Šport Ljubljana

Giro Rosa v Sloveniji zaključen, sedaj v Italijo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.07.2015 16:48

Italijanka Barbara Guarischi iz nemške ekipe Velocio-SRAM je dobila prvo etapo kolesarske dirke Giro Rosa, ženske različice dirke po Italiji. Po 102,5 kilometra od Kamnika do Ljubljane je v sprintu, cilj je bil v BTC Cityju, premagala Nizozemko Lucindo Brand (Rabobank-Liv) in moštveno kolegico Tiffany Cromwell iz Avstralije.

Rožnati Giro se je prvič v zgodovini začel izven Italije, uvodni dva kilometra dolgi prolog na Slovenski cesti je v petek gostila Ljubljana. V uvodnem dejanju najprestižnejše ženske večdnevne dirke so bile razred zase Nizozemke, ki so zasedle kar prvih pet mest. Annemiek Van Vleuten (Bigla) je bila najhitrejša, sekundo za njo je na drugem mestu zaostala Brandova, ki je po današnjem še enem drugem mestu tudi nova vodilna.

Večino etape sta bili v ospredju dve kolesarki, vendar se jima načrt ni izšel do konca. Glavnina ju je ujela na Tržaški cesti, nakar se je začel boj za čim boljši položaj. Prvi sprinterski napad je sprožila Brandova, vendar je bila Guarischijeva tik za njo in jo na koncu ugnala.

Iz slovenske ekipe BTC City se je z devetim mestom izkazala Hrvatica Mia Radotić, kar je najboljša uvrstitev katerekoli kolesarke iz ljubljanskega moštva na Giru. Poljakinja Eugenia Bujak je bila 31., najboljša Slovenka pa Špela Kern na 63. mestu, tik za njo je ciljno črto prečkala državna prvakinja v cestni dirki in vožnji na čas Polona Bategelj. Urša Pintar je bila 66., vse so skozi cilj prišle v času zmagovalke.


"Čakala sem na zadnjih 100 metrov zaradi vetra v prsi. Nato pa ... Kaj naj rečem? Zmagala sem," je zadovoljno razložila Guarischijeva in dodala: "To je izjemno. Ekipa je sprintersko delo opravila najbolje letos. Moje slavje ni bilo tako prešerno, ker je zmaga na Giru Rosa zame v tem trenutku preveč."

V skupni razvrstitvi ima Brandova štiri sekunde prednosti pred današnjo zmagovalko in pet pred najboljšo iz prologa. Na 29. mestu je najboljša iz slovenske ekipe Bujakova, njen zaostanek znaša 15 sekund, Batageljeva na 43. mestu zaostaja 18 sekund.

Kolesarka karavana se zdaj seli v Italijo, kjer bo še osem etap, dirka pa se bo končala v nedeljo, 12. julija, na San Domenico di Varzu.