sečnja-dreves, akcija, levica Svet24.si

Foto: V Ljubljani bosta padla mogočna drevoreda, ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

rtvs Reporter.si

Javna hiša pred moralnim bankrotom: RTV Slovenija...

roglic pogacar Ekipa24.si

Spektakularno! To bo teden za vse sladokusce, eden...

v Odkrito.si

Grozljivo: Brutalno pretepena Denis Dame

goltes Ekipa24.si

Dončićeva zaročenka objavila noro fotografijo, ...

Šport Črnomelj

AVDIO&FOTO: V Črnomlju našli zlati novec

Piše: RIC Bela krajina, Mestna muzejska zbirka Črnomelj, J.W

Čas objave:
20.05.2019 17:47

V Beli krajini so znova priča izjemni arheološki najdbi, in sicer je v ponedeljek, 20. maja 2019, Alenka Jovanović v sklopu arheoloških izkopavanj na Ulici Mirana Jarca v Črnomlju našla zlati kovanec! Preliminarna ocena s terena je, da gre za kovanec tipa tremissis, ki naj bi bil v plačilnem prometu konec 4. stoletja našega štetja. Poznoantični kovanec se tako pridružuje leto dni nazaj odkriti pomembni najdbi na Pezdirčevi njivi v Podzemlju, ko je dr. Lucija Grahek našla keltski zlatnik.

Tremissis 1A_foto Janez Weiss.jpg
Tremissis 1A
Foto: Janez Weiss

Izkopavanja na Ulici Mirana Jarca v Črnomlju pod vodstvom Alenke Jovanović in Slobodana Olića potekajo že od spomladi 2018. Od cerkve sv. Petra, kjer je bila na območju nekdanjega mestnega pokopališča odkrita množica srednjeveških in novoveških grobov (1300–1806), pa vse do trga pri cerkvi sv. Duha, je na plano prišlo veliko zanimivih najdb. Ob tem je bila pridobljena tudi nova mikrotopografska podoba mesta v preteklosti, ki marsikje preseneča in dopolnjuje naše razumevanje razvoja Črnomlja. Ena od najlepših najdb je bila odkrita v ponedeljek, 20. maja 2019, ko je Alenka Jovanović pri pregledu poznoantične plasti na Ulici Mirana Jarca našla zlati kovanec. Kovanec spada v čas pozne antike, ko je bilo krščanstvo že uradna vera rimskega imperija, in nosi tudi temu primerno simboliko.

Tremissis 2A_foto Janez Weiss.jpg
Tremissis 2A
Foto: Janez Weiss

Preliminarna terenska ocena je, da gre za kovanec tipa tremissis (»tretjinec«), ki pomeni »tretjino [denarne] enote«. Polni zlati kovanec solidus je namreč imel težo 4,5 g zlata, tremissis pa okoli 1,5 g. Tovrstni kovanci so prišli v plačilni promet ob koncu 4. stoletja n. št. za časa cesarja Teodozija (I.) Velikega (379–395) in so obstali v uporabi še stoletja po propadu rimskega cesarstva.
Na sprednji strani (avers) je po klasičnem rimskem vzoru upodobljen cesar s tiaro, okoli katerega se vije težko berljiv napis. Očitna je začetna formula DN (D[ominus] N[oster]), »Naš gospod«, kateri sledi izjemno težko berljivo ime vladarja. Zdi se, da beremo črke LIBSEV, kar bi pomenilo LIB[ius] SEV[erus], ime rimskega cesarja med leti 461 in 467, vendar to ni gotovo. Napis se zaključi s formulo AVG (AVG[ustus]), »prevzvišeni«, kar je vladarski naziv. Osrednje polje zadnje strani (revers) zajema križ, okoli katerega je lovorjev venec, spodaj pa napis COMOB, ki pomeni COM[itatus] OB[ryziacum], in označuje novce kovane iz čistega zlata v cesarski kovnici oziroma na cesarskem dvoru.

Gre za izjemno zanimivo in dragoceno najdbo, ki priča o arheoloških bogastvih Črnomlja in širše Bele krajine. Ta poznoantični kovanec se pridružuje izjemno pomembni najdbi na Pezdirčevi njivi pod Kučarjem, kjer je dr. Lucija Grahek odkrila keltski zlatnik iz 4. stoletja pr. n. št. Arheologija Bele krajine tako vedno znova preseneča in ponuja izjemne najdbe, ki jih še bo potrebno umestiti v zgodovino dežele, je v sporočilu za javnost zapisal uni. dipl. zgodovinar Janez Weiss, vodja Mestne muzejske zbirke Črnomelj, katero upravlja RIC Bela krajina.

Janez Weiss o pričakovanju novih najdb


Zgodovinar Janez Weiss o najdenem novcu