alenka-pinterič Svet24.si

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne ...

ana-petrič Svet24.si

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega ...

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

Borut Mersak-f-Boris Jaušovec vecer Reporter.si

Molk Slovenca iz Bratislave iz Spiritove zgodbe o ...

kek dinamo Ekipa

Dinamo išče rešitelja, med resnimi kandidati ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

kevin pozo kolo Ekipa

Velika tragedija: Mladi kolesar umrl, potem ko ga ...

Šport Ljubljana

FOTO: Brazilski odbojkarji tudi drugič boljši

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.09.2015 05:23

Na drugi prijateljski tekmi v Stožicah smo videli dva obraza slovenske vrste. Po vodstvu Brazilije z 2:0 je selektor Slovenije Giani v igro poslal igralce s klopi, ki so z odlično igro v obrambi in hitro igro v napadu izenačili v nizih na 2:2, toda v odločilnem nizu je zmaga vendarle pripadla izkušenejšim brazilskim odbojkarjem.

(Foto: Aleš Oblak)

Sam začetek druge pripravljalne tekme med Slovenijo in Brazilijo, ki jo je slovenski selektor Andrea Giani začel z enako postavo kot včerajšnjo, z organizatorjem igre Dejanom Vinčićem, korektorjem Mitjo Gasparinijem, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem, blokerjema Alenom Pajenkom in Danijelom Konciljo ter liberom Janijem Kovačičem, je bil izenačen do 4. točke, pri 5:4 pa so Brazilci z blokom zaustavili Urnauta za prvo prednost dveh točk. Urnaut je sicer takoj zatem dosegel novo točko, večkrat je bil uspešen tudi Gasparinija, Koncilja pa je za novo izenačenje, na 7:7, z blokom zaustavil Lucarelliija.

Ob prvem tehničnem odmoru so tako gostje imeli minimalno prednost. Po izenačenem nadaljevanju so Rezendejevi varovanci, ki so tokrat zaigrali v nekoliko drugačni postavi, s podajalcem Williamom Arjono, korektorjem Leandrom Vissottom, napadalcema in Lucasom Lohom in Ricardom Lucarellijem, blokerjema Isacom Santosom in Otaviem Pintom ter liberom Tiagom Brendlom, dvakrat z blokom zaustavili Čebulja in prišli do prednosti s 13:10, a je Alen Pajenk dvakrat uspešno napadel po sredini in rezultat znižal na 13:15, nezaustavljivi Vissotto pa je poskrbel za 16. točko. Slovenski igralci so tudi v drugi polovici niza uspeli držati korak z gosti, vendar razlike, kljub dobri igri v napadu niso mogli znižati, pri 15:20, ko je Vissotto dvakrat prelisičil naše igralce pa je Giani vzel pol minute odmora. Slovenski odbojkarji so skušali nizati točke s pomočjo močnih začetnih udarcev, a so pri tem precej grešili, tudi ob koncu niza, ki so ga s 25:20 dobili Brazilci, je razlika ostala na petih točkah.

V drugem nizu so brazilski odbojkarji hitro prišli do prednosti, predvsem po zaslugi dobre igre v bloku in obrambi ter v protinapadih in najprej povedli s 3:1, nato s 7:3, ob prvem tehničnem odmoru pa je bil rezultat 8:7 v korist gostov, pri katerih sta točke nizala Otavio in Loh, pri domačinih pa sta jim vračala Urnaut in Pajenk. Vinčić, ki je z enojnim blokom zaustavil Loha, je svoje moštvo približal na tri točke zaostanka, na 10:13, a so Brazilci prek Vissotta in Isaca, prednost povečali še za dve točki in na tehnični odmor odšli z vodstvom s 16:11. Isac je zatem najprej zaustavil Konciljo, nato še Vinčića, gostje pa so vodstvo povišali na šest točk (18:12). V končnici niza je pri gostih še naprej izstopal Isac, tokrat s serijo dobrih servisov, prvo žogo za zmago v drugem nizu pa so Brazilci imeli pri rezultatu 24:14 in jo prek Otavia tudi izkoristili.

Selektor Slovenije Andrea Giani je v tretjem nizu, glede na prva dva niza, povsem premešal prvo postavo. Priložnost za igro so dobili Ropret, Klobučar, Pokeršnik, Šket, Pajenk in Koncilja, na mestu libera pa Plot. Brazilskih odbojkarjev to ni zmedlo, še vedno so bili učinkoviti v napadalnih akcijah, ob prvem tehničnem odmoru pa so imeli dve točki prednosti (8:6). Slovenci so v nadaljevanju zaigrali bolje in po napaki Vissotta povedli z 10:9. Borbena igra v polju in uspešno zaključeni protinapadi so bili razlog za vodstvo tokrat modro obarvanih Slovencev, ki so po še eni napaki Vissotta v napadu povedli s 17:12. Selektor Brazilije je takoj ukrepal in v igro poslal podajalca Rezendeja in korektorja Buiattija, toda do preobrata ni prišlo. As Šketa je nato Sloveniji prinesel vodstvo z 21:16, blok Ropreta pa točko za zmago v tretjem nizu s 25:18.


Slovenski odbojkarji so z dvema zaporednima blokoma odprli četrti niz (3:1), po točki Pokeršnika za vodstvo s 6:2, pa je gostujoči trener Rezende zahteval polminutni odmor. Razpoloženi Pokeršnik je s točko v napadu popeljal domače v vodstvo z 8:3. Brazilska vrsta je nato po zaslugi nekaj uspešno zaključenih napadalih akcij počasi pričela zmanjševati razliko (10:8). Slovenci niso popuščali ter spretno izkoriščali napake brazilske vrste ter na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo petih točk (16:11). Tudi nadaljevanje je potekalo po notah domačinov, ki so odlično igrali v obrambi, v napadu pa sta bila razpoložena Pokeršnik in Klobučar (20:16, 22:18). Dve napaki Brazilcev sta nato odločili zmagovalca četrtega niza in sledil je še odločilni peti niz.

Le tega so ponovno bolje pričeli slovenski odbojkarji, ki so po asu Koncilje povedli s 3:1. Rezende je ob napaki svojih varovancev (4:1) nato takoj zahteval polminutni odmor. Ob menjavi strani so domačini vodili z 8:6, toda Brazilci so v nadaljevanju preko Santosa izenačili na osmi točki. Isti odbojkar je v nadaljevanju odlično serviral ter povzročal slovenskim igralcem težave na sprejemu. Slovenska klop je ob vodstvu Brazilije z 12:9 odreagirala s polminutnim odmorom. Izkušenejša vrsta Brazilije je prednost uspešno zadržala do konca in tako zabeležila tudi drugo zmago.


Reprezentanca Slovenije: Dejan Vinčić 2, Gregor Ropret 2, Tine Urnaut 6, Alen Šket 8, Jan Pokeršnik 13, Jan Klobučar 10, Klemen Čebulj 5, Alen Pajenk 8, Uroš Pavlović, Jani Kovačič, Mitja Gasparini 7, Danijel Koncilja 5, Matevž Kamnik, Miha Plot. Selektor: Andrea Giani.

Reprezentanca Brazilije: Luis Fonteles, Bruno Rezende 2, Ricardo dos Santos 10, Lucas Saatkamp, Eder Carbonera, Tiago Brendle, Mauricio Souza, Otavio Pinto 14, William Arjona, Leandro Vissotto 11, Evandro Guerra, Mario Pedreira Jr, Mauricio Silva 5, Renan Buiatti 7, Isac Santos 15, Lucas Loh 12. Selektor: Bernardo Rezende.