V septembru in oktobru, najlepših mesecih za pohode, v dolini Soče vsako leto organizirajo Festival pohodništva. Takrat se ob eni najlepših alpskih rek sveta na organiziranih pohodih in pohodniških vikendih družijo mnogi Slovenci in vse več tujih obiskovalcev.
Za bogat program tega posebnega 3-tedenskega festivala, ki bo letos trajal od 16. septembra do 2. oktobra, sta moči združili lokalni turistični organizaciji Bovec in Sotočje (Kobarid-Tolmin) ter Triglavski narodni park.V sklopu festivala so pripravili:
- 28 pohodov pod vodstvom izkušenih vodnikov, 12 pohodniških vikend programov in veliko promocijo varne hoje
- Festivalske vrhunce: Alpe-Adria Trail in Bovec Maraton,ki so uspešno že za nami in 25 let Kampa Koren
- Odkrivanje zgodovine na Poti miru od Alp do Jadrana 100 let po Soški fronti
- Tradicionalni pohod v Beneško Slovenijo in nočni pohod z baklami
- Kulinarično obarvan Jestival, festival okusov in umetnosti
- Bogat spremljevalni program - filmi, predavanja in razstave
Prvi vikend je že uspešno za nami. Poleg Bovec Maratona, katerega se je udeležilo preko 3.000 tekačev, se je v sklopu Festivala pohodništva pohodov in ostalih aktivnosti udeležilo preko 100 pohodnikov. Ni se samo hodilo, ampak tudi kuhalo, peklo, nabiralo zelišča, fotografiralo…..
Pohodniški festival v dolini Soče del pobude Slovenija hodi pod okriljem združenja GIZ pohodništvo&kolesarjenje in Slovenske turistične organizacije.
Navdihov, najlepših jesenskih barv in spektakularnih razgledov ne bo zmanjkalo, zato ne zamudite letošnjega Festivala pohodništva v dolini Soče.
28 pohodov pod vodstvom izkušenih vodnikov, 12 pohodniških vikend programov in velika promocija varne hoje
Festivalski organizatorji v dolini Soče so tako tudi ključni ambasadorji varne hoje v hribe in gore, saj v zanimivem spremljevalnem programu ponudijo vrsto predavanj in strokovnih srečanj. Organizirani pohodi pod vodstvom izkušenih vodnikov so primerni tako za družine kot za zahtevnejše ljubitelje gora. Festival pohodništva v dolini Soče je obenem vedno v znamenju zabave in vsega najpristnejšega, kar ponuja dolina – od domačih obrti do slastne kuhinje. V času festivala se bo v dolini Soče zvrstilo 28 različnih pohodov in programov, organizatorji so pripravili tudi 12 pohodniških vikend programov, ki nagradijo pohodniško dušo, željno doživetij na svežem gorskem zraku. Vsi programi imajo športni, zgodovinski ali kulinarični naboj. Nekateri so že tradicionalni ali tematsko obarvani, eni vodijo med ostalinami Soške fronte, drugi potekajo v osrčju Triglavskega narodnega parka in odkrivajo manj znane kotičke v dolini smaragdne lepotice.
V velikem slogu se 17. in 18. septembra vrača Bovec maraton z eno najlepših tras v tem delu Evrope, saj poteka ob smaragdni reki Soči in po skritih kotičkih Bovškega ter s polovico makadama na poti poskrbi za veliko naravnih tekaških užitkov. Vedno več pohodnikov odkriva eno najbolj priljubljenih evropskih peš poti Alpe Adria Trail, ki povezuje Avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino ter poteka skozi našo državo ravno po dolini reke Soče. Po 25. etapi te skoraj 700 kilometrov dolge poti se pohodnik znajde ob smaragdni reki. Na festivalskem pohodu boste obiskali slap Kozjak in se okrepčali pri Kampu Koren z golažem in polento. Kamp, ki je eden najbolj trajnostno usmerjenih v Sloveniji in ima evropski certifikat Eko marjetico, letos kot najstarejši v dolini praznuje že 25. obletnico. Zabava z ansamblom Saša Avsenika bo poskrbela za pristno alpsko veselje z mehom in petjem.
Po Poti miru od Alp do Jadrana 100 let po Soški fronti
V dolini Soče sta močan pečat pustili 1. svetovna vojna in Soška fronta. Njene ostaline so vidne povsod po dolini in nad njo. Na programu Festivala pohodništva je kar nekaj pohodov namenjenih odkrivanju spomenikov preteklosti. Podajte se na pohod po Poti miru, kjer si boste ogledali tudi Nemško kostnico in muzej na prostem Mengore. Nad Baško grapo boste lahko hodili po poteh Rapalske meje, nad Logom pod Mangartom pa odkrivali poti graditeljev mangartske ceste. Skrite poti so tudi v Kaninskem pogorju, nad Lepeno in proti Čistemu vrhu. Čas je, da jih odkrijete. Številni pohodi bodo organizirani po Soški poti. Ste že bili tam, kjer ta lepotica privre na površje? Odpravite se na nezahteven izlet od izvira Soče pa do malih korit, ki vas bodo navdušila.
Tradicionalni vzpon na Triglav, Tolminska korita in nočni pohod z baklami
Jestival okusov in umetnosti
Spremljevalni program – filmi, predavanja in razstave
Tudi letos bo v okviru Festivala pohodništva organiziran dvodnevni pohod na najvišji vrh Slovenije in simbol slovenstva Triglav. Iz prečudovite doline Zadnjice se boste prvi dan povzpeli do koče Planika, naslednji dan pa prek Triglava vrnili na Dolič in nazaj v Trento. Tudi reka Tolminka skriva od svojega izvira do izliva mnoge skrivnosti in lepote, med njimi so najbolj spektakularna Tolminska korita, najnižja vstopna točka v Triglavski narodni park. Nad Tolminko vabijo zgodovinska Javorca s cerkvico, ki nosi Znak zaščite evropske dediščine in sporočilo miru, eko vas Čadrg in vaške sirarne. Z vodnikom se boste odpravili po Triglavskem narodnem parku in doživeli še mnogo več. Nekaj posebnega bo prav gotovo nočni pohod na Matajur v soju bakel, ki se bo končal s prijetnim druženjem v planinski koči beneških planincev, pa pohod po tematski poti »Na svoji zemlji«, ki je prvi slovenski celovečerni zvočni film.
Pohodniški festival v dolini Soče je vedno tudi kulinarično obarvan. 1. oktobra bo potekal festival Jestival okusov in umetnosti, ki se letos vrača nazaj h koreninam – k najbolj pristnim okusom in običajem v dolini Soče. Glavna zvezda bo tradicionalno kobariški štrukelj, čeprav se mu bodo močno približale domače marmelade od blizu in daleč. Obiskovalci boste lahko izbirali med bogato ponudbo okusov in izdelkov na stojnicah. Udeležili se boste lahko predavanj, degustacij in ocenjevanj. Sodelovale bodo vse najboljše kobariške restavracije in turistične kmetije, od Hiše Franko do restavracije Kotlar in hotela Topli Val ter drugih.
V času festivala se bodo v dolini Soče zvrstili tudi številne razstave, predavanja in filmi, nagrajeni na preteklih festivalih gorniškega filma. Otvoritev Pohodniškega festivala se bo zgodila 16. septembra z zgodbo Igorja Gruberja, ki je prehodil Alpe od Monte Carla do Trsta po rdeči poti Via Alpina, ki povezuje kar osem držav. Že nekaj dni kasneje bo tudi predavanje vrhunskega svetovnega alpinističnega para. Roman Benet iz Trbiža je z ženo Nives Meroi preplezal številne zahtevne smeri in stal z njo na 12 od 14 osemtisočakov.
JESTIVAL okusov in umetnosti, Kobarid, 1.10.2016
Jestival okusov in umetnosti v Kobaridu bo v svoji tretji izdaji obiskovalce popeljal v nostalgično preteklost. 1. oktobra bo na glavnem kobariškem trgu dišalo po zeliščih, naravnih lekih, domačih marmeladah in divjih vrtovih, ujetih na krožnike Ane Roš, ta čas najbolj prepoznavne slovenske kuharske mojstrice v svetu. Skupaj z Roševo bodo na kobariškem glavnem trgu kuhalnice vihteli še drugi priznani lokalni kuharji. V dolini Soče so od nekdaj znali ceniti vse, kar je zdravo, naravno in pristno, zato ni presenečenje, da je smaragdna dežela takšen magnet za Slovence in tujce.
Dolina Soče, ene najlepših alpskih rek na svetu, je večna inspiracija za vse, ki so v njeni bližini. Tamkajšnji kuharji prisegajo na filozofijo »nič kilometrov« ali »z vrta na krožnik«. Najraje vse sestavine, ki jih uporabljajo, najdejo v domačem vrtu, v reki, gozdu ali pri sosednji kmetiji. Soča s svojo smaragdno barvo in energijo navdihuje tudi umetnike. Po lanskem Jestivalu, ki je bil posebej odmeven, ker sta bila njegova prva ambasadorja filmski režiser Jan Cvitkovič in vedno bolj prodorna Ana Roš, letos v Kobaridu nadaljujejo s konceptom zanimivih umetniškokuharskih dvojcev. V najbolj izpostavljenem tandemu ostaja prva dama slovenske vrhunske kulinarike iz Hiše Franko, ki se ji pridružuje prva dama slovenskega stekla Tanja Pak. Njena skulptura Valovanja krasi kobariško knjižnico, eno najlepših v Evropi. Skupaj bosta v Zeleni hiši v Kobaridu ustvarili prav posebno in novo valovanje, ki ga bo užitek gledati in okušati.
Tatjana Humar, vodja Turističnega informacijskega centra Kobarid in idejna ustanoviteljica Jestivala je letos najbolj ponosna prav na val nostalgije, ki bo zajel dolino z Jestivalom. »Letos bomo vsi po malem Pehte in Kosobrini, ki bomo ugotavljali, da se za vsako bolezen najde svoja rož´ca. Podali se bomo nazaj v preteklost in divjino, kamor si mnogi potihoma spet želimo. Zelo sem vesela, da imamo letos še bogatejši program, ki bo obiskovalcem ponudil veliko praktičnih napotkov, kako izkoristiti najboljše iz narave. Dario Cortese, poznavalec in ljubitelj samoniklih rastlin, ki je prepričan, da mora biti hrana zdravilo, nas bo popeljal med zdravilne rastline. Te dobro pozna tudi Lado Tutta, ki je vešč mnogih zeliščarskih skrivnosti naših prednikov iz Posočja in prisega na domačo lekarno. V dolini Soče naravna zdravila rastejo tudi na mnogih vrtovih in balkonih hiš. Zato vabimo na zvrhano mero zdravja in doživetij na svežem alpskem zraku. In seveda na nekaj obveznih kobariških štrukljev za dušo.«
Na glavnem odru bodo celo popoldne potekali klepeti ob dobro praženi kavi in zeliščnih čajih. Gostitelji bodo z lokalnimi poznavalci sproščeno klepetali o soški postrvi, izvrstnih sirih, slovenskih vinih, izdelavi zeliščnih blazin, nabiranju in uporabi divjih rastlin. Posebej privlačno bo odpotovati v Anin čudežni svet in to s slovito kuharsko mojstrico osebno, ki bo z obiskovalci letos tudi na odru delila svojo zgodbo, organizatorji pa bodo o Ani Roš zavrteli tudi kolaž dokumentarnih filmov v Zeleni hiši, saj je njena vloga pri širjenju dobrega glasu o dolini Soče, neprecenljiva.
Jestivalsko dogajanje bo prijetno tudi za uho. V goste prihajata dva zanimiva glasbena dvojca. Bogdana Herman in Jure Tori prinašata ljudsko glasbo, Janez Dovč in Boštjan Gombač pa glasbeno pustolovščino, ki bo sklenila popotovanje v nostalgijo, od koder se morda nikoli ne vrnete. Še posebej, če ostanete v dolini Soče.
Glavna zvezda Festivala okusov in umetnosti ostajajo znameniti kobariški štruklji, a bodo letos imeli veliko konkurence. V programu 1. oktobra 2016 od 12. do 21. ure na glavnem trgu v Kobaridu bodo za dobro jestivalsko letino poskrbeli:
? Restavracija Topli val ? Restavracija Kotlar ? Hiša Franko ? Turistična kmetija Jelenov breg pod Matajurjem ? Učenci OŠ Simona Gregorčiča iz Kobarida ? Gostilne iz Beneške Slovenije: Alla Posta,Colovrat, Monte del Re, Stara Baba, Casa delle Rondini, Vertacia, NA.TI. in Cascata ? Društvo rejcev drobnice Zgornjega Posočja ? Faronika ? Pivovarna 1713 ? Kmetija »pri Trojerju« ? Pražarna kave Coronini Cafe ? Destilarna Krucefix ? Ekološko posestvo vina Montis & Eko Laura ? Mattias tartuffi ? Ter druge eko-kmetije, društva in posamezniki…
Program:
11:30 - 16:00, glavni trg v Kobaridu: ustvarjalne in izobraževalne delavnice za otroke in odrasle.
11:30 - 14:00, »Domov v divjino« z DARIOM CORTESEJEM: nabiranje užitnih samoniklih rastlin v naravi in priprava jedi. Do 20 udeležencev, 10€/osebo, prijave: TIC Kobarid.
11:30 - 12:30, izdelava zeliščnih blazin z VESNO VELIŠČEK. Do 10 udeležencev, 5€/osebo, vsak udeleženec prejme zeliščno blazino, prijave: TIC Kobarid.
14:00 - 15:00, izdelava sivkinih žepkov. Do 10 udeležencev, 5€/osebo, vsak udeleženec prejme sivkin žepek, prijave TIC Kobarid.
12:00 - 20:00, Zelena hiša – TIC Kobarid: razstava del »Valovanja« TANJE PAK.
11:00 - 19:00, glavni trg v Kobaridu: prodaja lokalnih izdelkov in pridelkov.
15:00 - 18:00, Hiša Polonka: degustacija piva 1317, vsako polno uro.
15:00 - 18:00, Hiša Polonka: degustacija in ocenjevanje različnih sirov iz doline Soče.
15:30 - 18:30, restavracija Kotlar: degustacija slovenskih vin in jedi iz avtohtone soške postrvi ter drugih sladkovodnih rib, vsako polno uro.
15:00 - 18:00, hotel Hvala – restavracija Topli val: degustacija in ocenjevanje domačih marmelad nagradna igra!
15:00 - 18:00, Zelena hiša – TIC Kobarid : razstava in degustacija »Valovanja« z umetnico in oblikovalko stekla Tanjo Pak in vrhunsko kuharsko mojstrico Ano Roš.
16:00 - 17:30, Zelena hiša – TIC Kobarid: degustacija kave Coronini Cafe in prvinskih žganj in likerjev Krucefix, vsako polno uro.
Prodaja degustacijskih kuponov bo potekala na info stojnici. Število oseb na posameznih degustacijah bo omejeno.
Na osrednjem odru: 11:00 otvoritev Jestivala in predstavitev programa, delavnic…
13:00 podelitev nagrad za Pokal občine Kobarid (KK Soča Kobarid)
14:00 – 20.00: klepeti ob kavi Coronini in domačih zeliščnih čajih ? 14:00: Soška postrv na krožniku: kdaj in kako? Slovenska vina – jih znamo oceniti in ceniti? Klepet s predstavniki Ribiških družin, someljeji, vinarji. ? 15:00: Hrana kot zdravilo: klepet z Dariom Cortese, publicistom, zeliščarjem, učiteljem, nabiralcem vsega divjega in užitnega. ? 15:30: Dolina sira, klepet s sirarji iz doline Soče.
? 16:00: Domača lekarna in zeliščna ponudba v turizmu, klepet z zeliščarjem Ladom Tutta in lastnico zeliščnih sob Vesno Velišček ? 17:30: »Alice in Wanderland« oziroma Ana in njen ustvarjalni svet – klepet z najuspešnejšo slovensko kuharsko mojstrico Ano Roš in dokumentaren film posvečen njenemu delu (projekcija bo potekala v Zeleni hiši). 18:30 – 19:30: Igra »Ne klič’ hudiča«
19:30: Razglasitev Naj marmelad in sirov na Jestivalu ter nagradno žrebanje
20.00: Hrana za dušo – ljudske in avtorske pesmi, BOGDANA HERMAN in JURE TORI
21:30: Virtuozna in hudomušna glasbena pustolovščina - JANEZ DOVČ in BOŠTJAN
Na letošnjem JESTIVALU bodo vaše brbončice na preizkušnji!
Pokusili in ocenjevali boste domače marmelade, ki jih pridne gospodinje kuhajo preko leta in s tem sodelovali v nagradni igri NAJ DOMAČA MARMELADA JESTIVALA. Več...
Pokusili in ocenili boste sire iz doline Soče, ki jih pridni sirarji izdelujejo v planinah nad reko Sočo.
Pokusili boste jedi iz avtohtone Soške postrvi in drugih sladkovodnih rib, ki bodo "zaplavale" z izbranimi slovenskimi vini
Pokusili boste lokalno pivo, kavo in zeliščne likerje.
Doživeli boste ustvarjalno "VALOVANJE" umetnice in oblikovalke stekla Tanje Pak v sodelovanju z vrhunsko kuharsko mojstrico Ano Roš.