jure ličen, morje 1 Svet24.si

Nova oseba v Juretovem življenju

uvodna Svet24.si

Razkrili, kdo bo nastopil na naslednjem Super ...

POL20150401F5_00002 Necenzurirano

Težava Slovenije ni globoka država, ampak plitva...

rakičan, bolnica, pošta, čakalne-vrste Reporter.si

Škandalozno priznanje: čakalne vrste prikrito ...

bravo olimpija Ekipa24.si

Joj, kaj je počela evropska Olimpija! Bravo ...

Foto 3 Odkrito.si

Ines Erbus - lepotica, ki se pocrklja na tak ...

damir krznar maribor dw Ekipa24.si

Brez ovinkarjenja: Krznar razkril, kaj si misli o ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): V Kočevskem Rogu, med gasilci, nagrajenci, pa v Šentrupertu in o pokrajinah

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
07.11.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična, saj smo vanjo umestili dogodke iz naše regije, ki so tako ali drugače zaznamovali minule dni.

Za uvod smo spregovorili o doslej opravljenih delih in raziskavah na območju brezna pod Macesnovo gorico v Kočevskem Rogu. Rezultati potrjujejo pričevanja nekaterih preživelih, ki so se uspeli rešiti, da gre za morišče in grobišče slovenskih vojnih ujetnikov.

Precej lepša zgodba govori o mladi postovki, ki jo je po padcu iz gnezda Metličan spet »spravil v življenje«. Zdaj že veselo postaja visoko nad vaškimi njivami.

Bili smo tudi med prostovoljnimi gasilci Črešnjevca, ki so pripravili Dan odprtih vrat in medse povabili vse generacije. Med drugim so se najmlajši v delavnicah tako lotili pobarvank na temo gasilec, ostale pa so gasilci naučili, kako pravilno ravnati, če pride do požara v objektu. Pionirji so največ pozornosti namenili gasilskemu vozilu in opremi v njem, med drugim so preizkusili visoki tlak in uporabo gasilske cevi. Starejši obiskovalci pa so imeli resnejše teme. Gasilci so zanje – kot smo slišali - pripravili seminar na temo varnosti in oživljanja, predstavili uporabo defribilatorja in tako dobili številne uporabne in koristne informacije.

Iz Šentruperta smo poročali o urejanju zadnjega odseka državne ceste do jedra Šentruperta. Po besedah župana Andreja Martina Kostelca, dela potekajo po načrtu in če jim vreme ne bo preveč nagajalo predvidevajo osrednjo letošnjo naložbo dokončati do novega leta. Celotna investicija je skupaj ocenjena na okoli milijon evrov, od tega bo občina prispevala okoli 40 odstotkov denarja. Je pa župan vse občane ob tem prosil za strpnost zaradi hrupa, zapore ceste, obvoza in ostalih nevšečnosti, ki jih izvajanje investicije povzroča.

Omenili smo tudi letošnje Nahtigalove nagrajence in se ustavili še na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju na temo ustanavljanja pokrajin. Predsednik Združenja mestnih občin Slovenije in župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je pojasnil osnovne pomanjkljivosti drugega osnutka oz. predloga ustanovitve. Bo pa za izvedbo projekta zagotovo potrebno veliko politične volje.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 07.11.2019

O Kočevskem Rogu, Šentrupertu, pokrajinah in še čem