mv-uvhr1 Svet24.si

Ostanki pesticidov prisotni v treh odstotkih ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

pocivalsek blagovne rezerve-bobo Necenzurirano

Počivalšek dela za sina bivšega izraelskega ...

setinc pasek hisa ms pl Reporter.si

To je hiša na obrobju Ljubljane, ki sta si jo ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

tilen-lotrič Odkrito.si

»Vsi smo vsaj enkrat šli čez bolečo zvezo«

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Preko kulture in vzorčnega vinograda do bolnišnic

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
04.10.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična, v njej pa smo v ospredje postavili bolnike s stomo oz. stomiste kot pravimo tistim, ki imajo zaradi bolezni kirurško vgrajene vrečke za blato ali urin.

A v uvodu v oddajo smo se posvetili abonmajski ponudbi Kulturnega doma Krško in lanskoletnem poslovanju, ki je bilo pozitivno – tako kot prejšnja leta. Opozorili smo vas tudi na razstavo Grafika treh, ki je na ogled v mali dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine in s katero se javnosti predstavljajo trije vidnejši novomeški grafiki zadnjega obdobja. To so Hamo Čavrk, Nataša Mirtič in Janko Orač.

Na Otroškem oddelku Splošne bolnišnice Brežice so se razveselili donacije Lions kluba Brežice, ki jim je podaril nekaj novih LCD televizorjev. Ti bodo otrokom zagotovo polepšali bolnišnično zdravljenje.

Člani društva vinogradnikov Semič pa so v vzorčnem vinogradu na učnem vrtu dr. Derganca v Semiču v torek popoldne organizirali trgatev. Kot so povedali, je letin dobra, kako dober pridelek jim je dal vzorčni vinograd, pa bo jasno na ocenjevanju 9. novembra v sklopu semiškega martinovanja.

Ob koncu oddaje smo se posvetili še bolnikom s stomo. Za rakom debelega črevesja in danke vsako leto v Sloveniji zboli okoli 1400 ljudi, je pa pri mnogih bolezen odkrita precej prej kot bi bila sicer, če ne bi bilo tako imenovanega preventivnega programa SVIT za zgodnje odkrivanje raka. Stomisti so invalidi s trajno kolo, ileo ali urostomo, kar pomeni, da  nosijo vrečke za blato ali urin. In 2. oktober je svetovni dan takšnih bolnikov, ki so ga obeležili tudi v novomeški bolnišnici v sodelovanju z regijskim društvom ILCO in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Na stojnici so predstavili sodobne pripomočke za nego in oskrbo stome. Ob tem so opozarjali tudi na preventivne ukrepe, ki v okviru nacionalnih projektov SVIT opozarjajo prebivalce na dejavnike tveganja za nastanek bolezni in ukrepe, ki zagotavljajo zgodnje odkrivanje bolezni in s tem uspešno zdravljenje.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 04.10.2019

Kulturni dom Krško, Grafika treh, Lions klub Brežice,Vzorčni vinograd, Stomisti