DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Janez Janša Necenzurirano

Janša si pripenja zasluge, a nam je v resnici ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

benjamin verbic Ekipa24.si

Benjamin Verbič odprl dušo in spregovoril tudi o...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

oblak danilovic 23 Ekipa24.si

Oblak s svojo Olgo že v Sloveniji, glejte, kam se...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od spominske sobe Ivanke Mestnik do projektov in knjige o Dolžu

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
22.09.2020 11:30

Tokrat smo predstavili akcijo brežiške Komunale, spregovorili o projektnih pridobitvah v Kanižarici in na Stranjah, pa tudi o spominski sobi Ivanke Mestnik in o knjigi o Dolžu, ki jo je spisala Tanja Sluga Kobe.

Tokratno oddajo smo začeli v Kočevju, od koder sporočajo, da potniški promet po prenovljeni kočevski železnici 1. oktobra še ne bo stekel. Pojasnjujemo zakaj.

Na Brežiškem pa so se s pred letom začetim projektom Komunalni snovni krog Brežic lotili zbiranja odpadne embalaže mleka in sokov. Akciji se je pridružilo sedem osnovnih šol in štirje vrtci, kjer so v slabem mesecu zbrali 1,2 tone tetrapakov. Na ta način so rešili vsaj 260 dreves.

Ustavili smo se tudi v Kanižarici pri Črnomlju, kjer so prejšnji teden uradno odprli dodatno zgrajeno ekonomsko-poslovno infrastrukturo tamkajšnje poslovne cone Tris. Ta je zdaj bogatejša za dele cest z vso pripadajočo fekalno in meteorno kanalizacijo, za javno razsvetljavo, vodovod in pločnike. Naložba je stala nekaj manj kot 490.000 evrov. Po podatkih črnomaljske občine so nekaj več kot 300.000 evrov zanjo dobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Država je prispevala dobrih 100.000 evrov, razliko v znesku nekaj več kot 80.000 evrov je pokrila občina.

Župan občine Krško Miran Stanko, predsednica sveta Krajevne skupnosti Senovo Vlasta Moškon in domačin, sicer tudi član sveta Krajevne skupnosti Senovo Anton Remih, pa so nedavno namenu slovesno predali nov poslovilni objekt na pokopališču na Stranjah. Naložba v višini 229.000 evrov je rezultat sodelovanja občine in Krajevne skupnosti Senovo, ki je prispevala dobrih 46.000 evrov.

Iz Suhe krajine smo poročali o spominski sobi pisateljice Ivanke Mestnik v Drašči vasi. Res, da že vrsto let živi v Novem mestu, vendar pa se je tam rodila in preživela mladost. 86-letna pisateljica je večkrat poudarila, da je na svoj rojstni kraj zelo navezana. Draščo vas in vse prebivalce ima globoko v srcu. Vse, kar je potrebovala za življenje, je dobila prav v obdobju, ko je živela v tej vasi. To je bil zanjo njen mikro kozmus. In kot pravi Ivanka - otroštvo je res kot vodnjak, h kateremu hodimo kar naprej pit, kadar smo žejni. Ivankin opus obsega 23 del tako za otroke kot za odrasle, vendar, kot pravi, zaradi bolezni ne ustvarja več.

Ob koncu pa smo predstavili še eno zanimivo knjižno delo. V Krajevni skupnosti Dolž so lani obeležili častitljivo 100-letnico šolstva v tej podgorjanski vasi in že ob pripravi na jubilej, hkrati so praznovali še 80-letnico šolske stavbe, se je izoblikovala ideja, da bi pripravili tudi publikacijo o šoli in šolstvu. Vendar – ta je prerastla in postala kar knjiga o Dolžu, saj kot je v uvodu zapisala njena avtorica Tanja Sluga Kobe, »ko govorimo o šoli, hkrati govorimo tudi o kraju in o ljudeh. Pisati o šoli pomeni pisati o zgodovini na sploh.«. In tako je nastala knjiga Gorjansko srce, ki so jo te dni na Dolžu tudi predstavili javnosti in obeležili zaključek praznovanj ob jubileju podružnične šole.

O tej in drugih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 22.09.2020

Spominska soba Ivanke Mestnik, knjiga o Dolžu in različni projekti