Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O investicijah, Borštnikovih nagradah, razstavah in nevarnih voznikih

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
30.10.2019 11:30

Današnja oddaja je mozaična, v njej pa številne zanimive vsebine.

Najprej smo se ustavili v Kočevju, kjer so pred dnevi odprli prenovljene in dozidane prostore tamkajšnjega zdravstvenega doma. V dozidanem delu je prostor dobil tudi nov urgentni center z lastnim vhodom. Naložbo, vredno dva milijona evrov, je v celoti pokrila kočevska občina, vključno s stroški preselitve med prenovo drugje delujočih ambulant.

Na Lisci bo občina Sevnica obnovila streho Tončkovega doma. Obnova bo zajemala novo strešno konstrukcijo nad celotnim zidanim objektom, ki po obliki ne bo preveč odstopala od obstoječe. Gre za zahteven poseg predvsem zaradi omejenega dostopa in stalne prisotnosti obiskovalcev. Časovni načrt izvedbe del bodo prilagajali glede na vremenske razmere.

V Dolenjskem muzeju v Novem mestu pa so včeraj odprli zgodovinsko razstavo En krompir, tri države, s podnaslovom Okupacijske meje na Dolenjskem 1941-1945. O razstavi je spregovorila njena soavtorica in kustosinja Dolenjskega muzeja Marjeta Bregar, ki je povedala, da je meja med Nemčijo in ljubljansko pokrajino tekla od vzhodnih ljubljanskih predmestij proti jugovzhodu, severno od Stične, Šentruperta in Krmelja, mimo Bučke, ki je bila na nemški strani, proti Zameškemu, kjer je dosegla Krko. Po Krki je šla mimo Kostanjevice, ki je bila na italijanski strani, proti Bušeči vasi. Tik pred to vasjo je meja prestopila Krko in se usmerila proti Gorjancem. Pri Gadovi Peči je dosegla tromejo med Nemčijo, Ljubljansko pokrajino in NDH-jem.

Na 54. festivalu Borštnikovo srečanje se je veselila tudi naša regija. Borštnikovo nagrado za najboljše dramsko besedilo je dobil Novomeščan Nejc Gazvoda, igralski nagradi pa sta pripadli Brežičanu Mateju Recerju in Kostanjevičanu Stanetu Tomazinu, obema za vlogi v predstavi Slovenskega mladinskega gledališča »Še ni naslova«, ki je bila deležna kar petih nagrad.

Člani Društva Novo mesto so lani začeli projekt Poslikajmo sivino in tako je veliko sivo obzidje pri igrišču Osnovne šole Bršljin zažarelo v modri in drugih barvah, mesto pa je s tem dobilo prvo umetniško poslikavo večje zunanje površine oz. tako imenovanega murala. Zdaj nastaja novi mural in to na novomeški ulici Slavka Gruma oz. na tamkajšnji veliki kotlovnici, ki stoji ob Topliški cesti. Izziva se je v minulem tednu lotil šentjernejski umetnik Robert Jevnik, ki je povedal, da bo slikal še vsaj ves teden in verjetno tudi v prihodnjem. Na kotlovnici bo zrastel tudi portret pisatelja Slavka Gruma, po katerem največje blokovsko naselje v Novem mestu tudi nosi ime.

Ob koncu smo se ustavili še v Posavju. Rezultati spomladanske Turneje mobilnosti po različnih slovenskih mestih, na kateri so vozniki svoje vozniške spretnosti preizkušali na simulatorju vožnje Drajv, so zastrašujoči. Dva od treh voznikov, ki se vozijo po slovenskih cestah, danes ne bi opravila vozniškega izpita. Podrobneje o tem pa ob koncu našega radijskega potepa.

Prisluhnite vsebini oddaje »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 30.10.2019

Zd Kočevje, Tončkov dom, Dolenjski muzej, Borštnikovo srečanje, Društvo NM, slabi vozniki