Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O gripi, nagrajencu Bičku, pa tudi o vozilu, ki ga je dobil ŠC Novo mesto

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
17.01.2020 11:30

Danes smo preleteli kar nekaj dogodkov, zato je oddaja spet polna zanimivih vsebin.

Za uvod smo spregovorili o sezoni gripe, ki bo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje vrhunec doživela konec tega meseca. Na to temo smo k mikrofonu povabili tudi strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Novo mesto.

Med letošnjimi Prešernovimi nagrajenci je tudi dolenjski režiser Rok Biček, poleg njega pa letos slavijo še oblikovalec Nejc Prah, igralka Nina Ivanišin, glasbenik Luka Juhart, prevajalka Suzana Koncut in kostumograf Alan Hranitelj. Nagrade bodo tradicionalno prejeli na predvečer Prešernovega dneva na državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku. Dolenjski režiser Rok Biček je nagrado sklada prejel za celovečerni dokumentarni film Družina, ki je ga je snemal več kot desetletje in je v utemeljitvi označen kot monumentalno delo

Odločitev za študij in s tem za nadaljnjo poklicno pot, je za mnoge ena najtežjih, zato na Gimnaziji Novo mesto veliko dejavnosti namenijo prav kariernemu svetovanju. Tako bodo tudi letos, predvsem zaradi dobrih izkušenj iz minulih let, organizirali tako imenovani Karierni dan. Vse do 14.ure se tako danes predstavlja 35 fakultet in 4 univerze. 20 fakultetam, za katere je največ zanimanja, se je na predstavitvah pridružilo 18 predstavnikov iz prakse, ki so končali študij na posamezni fakulteti.

Bili smo tudi v novomeškem Olimpijskem centru in preverili, kaj se bo tam dogajalo v preostanku tega in tudi prihodnji mesec. Med drugim Zavod Novo mesto najbolj zagnanim kolesarjem nudi brezplačen termin že jutri od 18.30 do 19.30. Ob tem si lahko izposodijo še velodromsko kolo in trenerja z licenco, če pa bi želeli nadaljevati s treningom od 19.30 do 20.30, pa bo za to potrebno plačati 25 eurov. Bodo pa prihodnji teden številna tekmovanja.

Na brežiški Ekonomski in trgovski šoli pa se ukvarjajo s povsem drugačnimi težavami. Pristojno ministrstvo jim je namreč decembra lani vnovič zavrnilo uvrstitev programov zdravstvena nega in bolničar med izobraževalne programe. Seveda so z odločitvijo nezadovoljni, saj menijo, da za to izpolnjujejo vse pogoje in upajo, da bo ministrstvo zdaj popravilo napako.

Ob koncu lanskega leta pa je bilo precej slovesno tudi na Šolskem centru Novo mesto, ko je šoli, ki izobražuje tudi avtoservisne tehnike, v okviru tehničnega sponzorstva in kot izobraževalni pripomoček, podjetje Porsche Slovenije predalo šolski avtomobil Audi Q7. Avta ni možno registrirati in uporabiti v prometu, bo pa zagotovo odličen učni pripomoček. O tem sta spregovorila direktorja Šolskega centra Novo mesto Matej Forjan in poprodaje družbe Porsche Slovenija Gregor Terglav.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 17.01.2020

O gripi, nagradi Roka Bička, novomeški gimnaziji, ETŠ Brežice, ŠC Novo mesto