zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O bogatem festivalskem dogajanju Novega mesta

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
21.05.2019 13:30

V Oddaji »S Krko naokoli« smo danes gostili Aleša Makovca z Zavoda Novo mesto, pod okriljem katerega že komaj čakajo na izvedbo številnih dogodkov na Glavnem trgu in v njegovi neposredni bližini.

Zavod Novo mesto je namreč zastavil program, ki bo življenje iz dvoran odpeljal v prenovljeno mestno jedro in zagotovo obogatil dogajanje. Ob koncu pomladi in v začetku poletja bosta dva večja festivala. Prvi nosi naslov »Sem glasba, sem mesto« in je namenjen ljubiteljem kulture, drugega pa poznamo kot »Krka živi«, ta pa združuje ljubitelje gibanja, športa in rekreacije.

Peta izvedba koncertov od klasičnih zvokov preteklih stoletij do sodobnih glasbenih stvaritev se bo začela v ponedeljek z otvoritvijo festivala na Glavnem trgu, ko bo vse v znamenju glasbeno-scenskega spektakla. Gre za slovenski tolkalski projekt z zborom Slovenske filharmonije, ki bo izvedel znano scensko kantato Carmina Burana Carla Orffa. Na odru bo precej veličastna in generacijsko precej mešana množica nastopajočih, med njimi tudi otroški pevski zbori iz Novega mesta in okolice.

Sledili bodo še štirje festivalski večeri, ki jih bo sklenilo 3. mednarodno pevsko tekmovanje v operi in samospevu z več kot 30 pevci iz osmih držav, tega pa tradicionalna Noč slovenskih skladateljev.

V prihodnjem tednu od ponedeljka dalje se tako obetajo izjemni glasbeni dogodki tako na novomeškem Glavnem trgu, pa tudi v Kulturnem centru Janeza Trdine, v Evangelijski cerkvi Dobrega pastirja, Glasbeni šoli Marjana Kozine in v atriju Gostišča na trgu. V primeru slabega vremena bodo Carmino Burano izvedli v Športni dvorani Marof. Ob omenjenem festivalu Sem glasba, sem mesto pa Zavod Novo mesto pripravlja tudi precej športno-rekreativen program v sklopu festivala »Krka živi«. Ta bo zaznamoval celotno soboto, 25.maja, ko se bo ob, na in v reki Krki predstavila vrsta društev, ki so tako ali drugače povezana z vodo, reko Krko, plavanjem, potapljanjem in drugimi veščinami. Razgibano bo vse od Pumpnce v Bršljinu do Loke, in to na obeh straneh reke, organizator pa pričakuje okoli 3000 ljudi.

To športno rekreativno dogajanje bo nadgrajeno še z »Odprto kuh'no« na Glavnem trgu s kulinaričnimi specialitetami okoli 30 ponudnikov.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 21.05.2019

O festivalu Sem glasba, sem mesto