DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Janez Janša Necenzurirano

Janša si pripenja zasluge, a nam je v resnici ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

benjamin verbic Ekipa24.si

Benjamin Verbič odprl dušo in spregovoril tudi o...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

marko suler dw Ekipa24.si

Vroče v pisarnah Maribora: vijoličasti pred ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Lions klub Novo mesto z dobrodelnim pohodom

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
12.10.2018 13:30

V tokratni oddajo »S Krko naokoli« smo gostili predsednika novomeškega Lions kluba Ivana Erendo.

To soboto bo namreč tradicionalni pohod na Trško goro, letos že šesti. V oddaji, ki jo je pripravila Renata Mikec, je Erenda predstavil izpeljane akcije v letošnjem letu, pa tudi, komu bodo tokrat namenili pomoč in jo prejemnikom predali na krajši slovesnosti na Trški gori. Beseda je tekla še o ostalih pomembnih akcijah, pa o dobrodelnosti na sploh in o načrtih novomeških lionsov.

Na pohodu, ki bo v soboto, 13.10., s startom ob 9.uri izpred gostilne v Ždinji vasi, bo Lions klub Novo mesto pomagal trem pomoči potrebnim. Predal bo invalidski skuter 31-letnemu Mihi, invalidu z diagnozo cerebralne paralize, diplegije spastike in epilepsije. Miha je zaradi svoje bolezni osamljen in nima socialnih stikov s sovrstniki. Skuter mu bo tako omogočil boljšo mobilnost in boljšo kakovost življenja ter možnost navezave stikov z ljudmi. Pomoč bo namenjena tudi šestim nadarjenim dijakom iz socialno šibkih družin. Gre za dijake Šolskega centra Novo mesto, ki svojih talentov brez zunanje pomoči ne morejo uresničiti. Tretji dobitnik pomoči pa bo tudi Varstveno delovni center Novo mesto, ki skrbi za umsko in telesno prizadete. Novomeški lionsi so centru namreč uredili okolico v park z nadstrešnico, klopmi, igriščem, zasaditvijo... Njihovi uporabniki bodo odslej lahko svoj čas preživljali tudi v naravi, na zraku, ne le med štirimi stenami. 

Na dobrodelnih pohodih, kot bo sobotni, novomeški lionsi pomagajo že od leta 2013. Takrat so 27-letnemu tetraplegiku Gregorju pomagali pri preureditvi avtomobila. «Končno sem spet dobil svoje noge. Lahko bom videl kaj več, ne le svoje sobe. Mamo bom lahko peljal k zdravniku,« je dejal ob predaji ključev. Leto zatem so slepemu Zlatku Cigiču kupili Braillovo vrstico. V Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih v Novem mestu svoje znanje deli naprej. Leta 2015 so opremili multisenzorno sobo za umirjanje varovancev z motnjami v duševnem in telesnem razvoju VDC-ja Novo mesto, leto zatem so z zbranimi sredstvi na dobrodelnem pohodu omogočili nakup dostavnega vozila in tako še razširili in okrepili dobrodelno akcijo »Donirana hrana«. Samo letos so skupino prejemnikov užitne in neoporečne hrane, ki se preusmeri in ponudi tistim, ki jo potrebujejo, namesto da konča med biološkimi odpadki, razširili za 50 dobitnikov. V lanskem letu pa so zbrana sredstva namenili nakupu elektronske lupe s kamero za slabovidnega dečka z Vinice, s pomočjo katere deček lahko sledi pouku. Kupili so tudi prilagojene igrače za slepe in slabovidne otroke v Centru IRIS - Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne.

Sicer pa bo Lions klub Novo mesto letos praznoval 25-letnico organiziranega delovanja in kot so povedali, so ponosni na to, da so v vseh teh letih izpeljali svoja prizadevanja za boljše, lepše in mirnejše življenje številnih posameznikov, družin, društev in organizacij v našem okolju.

Oddaja SKN: O pohodu Lions kluba Novo mesto (12.10.2018)