pivo na cesti Svet24.si

Zaboji piva padli s tovornjaka na cesto in zaprli ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

trnava Necenzurirano

Za vode na Koroškem dali manj kot za luksuzno ...

marko-cegnar_profilna_600x600 Reporter.si

Zaposleni na Pošti Slovenija se zgražajo: ...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

kristijan-kozole Njena.si

Kmetija: Zaprite usta, takšen je bil Kristijan ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

S Krko naokoli Novo mesto/Črnomelj

SKN (avdio): Črnomelj s pitnikom akademskega kiparja Kavčiča

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
14.04.2020 11:30

Današnjo oddajo smo posvetili umetnosti. Dobesedno! Umetnosti, v kateri se skriva vrsta simbolike, ki jo na poseben način vnaša v črnomaljsko mestno jedro akademski kipar Boštjan Kavčič.

Gre za nekakšen Kavčičev poklon vodi. Vodnjak sestavljajo pet tonski kamniti monolitni pitnik, betonsko korito z dolžino 20 metrov in monolitni kamniti ponor. Celotna kompozicija vodnjaka mehča strogo ravno linijo med različnima nivojema tlaka, vodni tok pa trgu vnaša počasen tok reke Lahinje, ki širšemu prostoru Bele krajine narekuje ritem. Kakor vode tečejo od zahoda proti vzhodu in se stekajo v Črno morje, tako je tudi vodni tok vodnjaka na trgu med cerkvijo sv. Petra in banko orientiran v sozvočju z naravo.

Pitnik v tlorisu predstavlja sotočje rek Lahinje in Dobličice, ki je bilo od nekdaj poseljeno in danes predstavlja mestno jedro Črnomlja. Izvir, ki simbolizira Lahinjo, je stalno tekoč. Drugi izvir je kot reka Dobličica zasnovan v pitnik, ki se ga aktivira s pomočjo pipe na dotik. Kamen je oblikovan organsko in je formalno gledano likovna variacija avtorjevega opusa ORGanizmov pod zaporedno številko 64. Korito v svoji strugi vsebuje lokalne rečne prodnike, preko katerih voda teče v počasnem ritmu reke Lahinje, ki se v zavojih prebija skozi belokranjsko pokrajino. Na koritu so na več mestih lesene klopi, ki omogočalo posedanje obiskovalcev in s tem aktiven stik ter osvežitev z vodnim elementom. Načrte umeščenosti vodnjaka v prostor in samega korita je naredil arhitekturni atelje BL, Bojan Leva. Ponor iz monolitnega kosa kamna v obliki polžka vodo vrača v podzemni svet, kjer se nato voda vrača na izvir. Po avtorjevi mitologiji gre pri ponorju za ORGanizem 65. Kompozicija treh elementov predstavlja življenje od rojstva (pitnik), ustvarjalne dobe (korito) do našega konca (ponor). Po drugi stani se navezuje na belokranjski kras z značilnimi izviri, žlebiči v kamninah in ponori.

»Brez vode ni življenja,« pravi Kavčič in »voda je življenje!« Pričujoči vodnjak je hvalnica življenju in čisti pitni vodi. Omogoča neposreden stik občanov z vodnim elementom in spodbuja spoštljiv in odgovoren odnos do vodnih virov. Staro mestno jedro Črnomlja vitalizira in mu vrača življenski utrip. Uradna predaja tega čudovitega vodnjaka Črnomlju bo, po besedah župana občine Črnomelj Andreja Kavška takoj, ko bo možno. Ko bo svet spet oživel in bomo lahko skupaj slavili!

Več o stvaritvi akademskega kiparja Boštjana Kavčiča, ki je pred leti svoje ustvarjalno mesto našel v kraju Rodine v Beli krajini, pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 14.04.2020

Pogovor z akad. kip. Boštjanom Kavčičem o vodnjaku