simbolična, buča, buče, polje, njiva, kmetijstvo Svet24.si

Kmetijski inštitut: Za lansko slabo letino buč ...

1712137942-172a6830-1712137928011 Svet24.si

Janša si je s tviti in izpadi v preteklosti zaprl...

780143_072-pop Necenzurirano

Kakšen bi bil Pop TV pod Janšo? Poglejte v ...

vila petek malecnik Reporter.si

Nekdanji Janšev čudežni deček za 749.000 evrov...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Kate Middleton je v ZDA postala prava spletna zvezda .. Odkrito.si

Kim Kardashian - neprimerne objave o Kate ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Pridi v mesto Novo mesto

VIDEO&FOTO: Prejemnik nagrade novo mesto je Sergej Curanović

Piše: Radio Krka, M.K./STA

Čas objave:
29.08.2020 09:12

Na gradu Grm so v petek zvečer, v sklopu festivala kratke zgodbe Novo mesto short podelili nagrado novo mesto. Prejel jo je Sergej Curanović za zbirko kratkih zgodb Plavalec. Žirija je v utemeljitvi med drugim izpostavila "izčiščen, ritmično enakomerni pripovedni ton in zgodbe, ki se ognejo predvidljivim razpletom".

1.png
Nominiranci med pogovorom z voditeljico Carmen L. Oven
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Kot še piše v utemeljitvi, detajliran, počasen pripovedni razvoj dogajanj naseljuje zmuzljiva simbolika, ki sugestivno povezuje tematike pripovedi in se upira jasnim pomenskim sistemom.

Šesterico besedil po prepričanju žirije odlikuje konsistentnost tona, vzdušja in občutka skoraj srhljive samotnosti pripovednih oseb. Liki se prepuščajo nemirnemu toku lastnih misli, odtujeni so od sveta in od sebe, ujeti v imenske začetnice. Čeprav so si podobni, njihovi različni konteksti poudarijo vsakič nove vidike njihove psihološke globine. Curanović zgodbe izpisuje v romaneskni razsežnosti, obenem pa ohranja zaokroženost kratke forme. Tisto, kar zgodbe povezuje v koherentno celoto, je konsistentno izpeljana tema odmika od lastne zavesti.

"Pripovedovalci opisujejo svet, kot bi ga videli prvič, oddaljeno, zabrisano, z varne razdalje zunanjih opazovalcev. Plavalec je zgovoren v svoji diskretnosti ter lovi ravnotežje med skritim in razkritim, med umišljenim in izkušenim. Obstane vmes. Kot lik iz zgodbe Zaklonišče, ki se je odrekel 'obema težnjama človeškega bitja, želji po življenju in želji po smislu'; a 'odpoveš se lahko kvečjemu eni in še to le zato, da bi rešil drugo'," je še zapisala žirija, ki so jo sestavljali Ana Geršak (predsednica), Matej Bogataj, Vanesa Matajc in Žiga Rus.

1.png
Nominiranci med pogovorom z voditeljico Carmen L. Oven
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Za nagrado novo mesto so bili letos nominirani še Ana Svetel z zbirko Dobra družba, Veronika Simoniti z zbirko Fugato in Zarja Vršič z zbirko Kozjeglavka. Pred podelitvijo nagrade so se predstavili v skupnem pogovoru, posebej pa so se na festivalu predstavili v torek in sredo.

Podelitvi nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov, je v soboto dopoldne sledil še pogovor ob zajtrku z nagrajencem.

Festival Novo mesto short pripravlja založba Goga. Več fotografij z dogodka si oglejte tukaj

9.png
Na gradu Grm so podelili nagrado novo mesto short
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar