DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

erika znidarsic2 Reporter.si

Tragikomedija: Urbanija se je hvalil z gledanostjo...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Pridi v mesto Novo mesto

Evropski teden mobilnosti 2020 v Novem mestu

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
14.09.2020 17:54

V skladu z ukrepi in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje se tudi letos Mestna občina Novo mesto pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti (ETM), ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom in predstavlja najbolj razširjeno kampanjo za trajnostno mobilnost na svetu.

Bogato zastavljen program in aktivnosti bodo letos potekale pod sloganom Izberi čistejši način prevoza. Dogajanje v času ETM v Novem mestu in trajnostne ukrepe na področju mobilnosti, za katere se Mestna občina Novo mesto zavzema, jih izvaja in spodbuja celo leto, sta predstavila župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in strokovni sodelavec za razvoj in pametne skupnosti na Mestni občini Novo mesto Peter Geršič.

ETM2020_FB_naslovna_fotografija-pravilna_verzija.png
ETM 2020
R.K.

Osrednjo temo letošnjega ETM povzema slogan Izberi čistejši način prevoza« saj je letos v ospredju mobilnost z manj onesnaževanja. Številna prizadevanja z namenom spodbujanja spremembe mobilnostnih navad, ter uvedbe in promocije trajnostnih prometnih ukrepov že potekajo. Aktivnosti za spodbujanje in ozaveščanje občanov o pomenu trajnostne mobilnosti za kakovost bivanja, zdravja in okolja so na Mestni občini Novo mesto letos razdelili na tri glavne sklope, in sicer vključevanje lokalnega gospodarstva v promocijske aktivnosti ETM 2020, Pešbus, Park(irni) dan.

20180607_114610.jpg
Sistem izposoje koles GoNM
Foto: Mestna občina Novo mesto

Trajnostna mobilnost predstavlja enega ključnih stebrov usmeritve delovanja Mestne občine Novo mesto, katere glavna vloga je koordinacija izvedbe tedna mobilnosti, hkrati pa ozaveščanje in promocija trajnostne mobilnosti skozi vse leto. Tako na MoNm izvajajo ukrepe, ki imajo dolgoročnejši vpliv na prebivalce v naši občini ter aktivno spodbujajo občane k spremembi potovalnih navad in načinu razmišljanja v bolj trajnostno naravnane. Župan Gregor Macedoni je poudaril, da je glavni namen ukrepov soustvarjanje lokalne skupnosti, ki je zdrava, zadovoljna, se giba, diha čist zrak in se zavzema za zmanjšano uporabo avtomobilov.
V okviru zavzemanja za ekološko naravnan vozni park javnega potniškega prometa in spodbujanja trajnostnih prometnih ukrepov, je tudi letos v mesecu septembru omogočena brezplačna vožnja z mestnimi avtobusi na vseh linijah. Priljubljen sistem za izposojo koles GoNm, ki se je v treh letih razširil na 15 postaj s kar 75 kolesi, od tega 45 električnih, je po ugodnih cenah na voljo vsem občanom. Lažjo izposojo koles omogoča tudi mobilna aplikacija. V teku je spletna anketa o uporabi koles GoNm, katere rezultati bodo pomagali še izboljšati uporabniško izkušnjo več kot 500 registriranih uporabnikov. Trajnostna nadgradnja sistemov javnega prometa je bila letos razširjena z električnim vozilom Leon, ki občane prevaža po opravkih v mestnem jedru, in ki se tako pridružuje tudi brezplačnemu sistemu prevozov starejših in invalidov na klic. Strokovni sodelavec za razvoj in pametne skupnosti na Mestni občini Novo mesto Peter Geršič je izpostavil še, da v prihodnje v načrtu ostajata še sistema za souporabo vozil in prevoze na klic.

Za lažje premagovanje razdalj sta od letos na voljo tudi nova turistična zemljevida za vse ljubitelje kolesarstva, pešačenja, teka in pohodništva, ki vključujeta pešpoti in kolesarske poti po najznamenitejših delih Novega mesta in daljše kolesarske poti in pohodniške trase Dolenjske. Zemljevida sta na voljo v Turistično informativnem centru Novo mesto in na recepciji Zavoda Novo mesto. V teku je tudi urejanje obstoječih ter vzpostavljanje novih sprehajalnih in kolesarskih poti, ki bodo prispevale k povezovanju naselij med seboj in ljudem nudile dodatne površine za gibanje na svežem zraku. V sodelovanju z različnimi društvi in organizacijami organiziramo tudi številne kolesarske in pohodniške izlete po MoNm za vse generacije, s čimer še dodatno krepimo in spodbujamo trajnostno mobilnost.

V okviru letošnjega ETM so na Mestni občini Novo mesto uvedli novost s kampanjo »S kolesom ali peš v službo«, ki poteka od 14. do 25. septembra, k sodelovanju pa so povabili različna podjetja v novomeški občini. Kampanja predstavlja nov primer sodelovanja lokalne skupnosti in uspešnega novomeškega gospodarstva pri širjenju koncepta trajnostne mobilnosti. Župan Gregor Macedoni je tako poudaril, da si z različnimi ukrepi prizadevajo zmanjšati uporabo avtomobilov in spodbujajo izbiro čistejših načinov mobilnosti.

V sodelovanju s Srednjo strojno šolo Šolskega centra Novo mesto je že tretje leto zapored načrtovana izvedba projekta »Peš v šolo«. Osnovne šole Grm, Drska, Center in Otočec se že tradicionalno udeležujejo priljubljenega organiziranega pešačenja v šolo Pešbus, ki letos poteka že četrto leto zapored. Otrokom se bodo na peš poti v šolo pridružili uspešni novomeški športniki in prostovoljci Društva za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD NM), kar je zagotovo odličen zgled povezovanja lokalnih skupnosti.
Društvo Est=tika bo v tednu ETM že tradicionalno izvedlo Park(irni) dan pod naslovom Skupni prostor, kjer bodo potekale delavnice na temo trajnostne mobilnosti ter številni dogodki na treh parkirnih prostorih na prometnem križišču vhoda v staro mestno jedro (med Novim in Glavnim trgom), tudi v sodelovanju z drugimi lokalnimi nevladnimi organizacijami. Člani društva bodo prostor zazelenili in nanj postavili mobilno urbano pohištvo t.i. Urbani kovček.
Z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, območna izpostava Novo mesto (JSKD Novo mesto) je Mestna občina Novo mesto pripravila Literarni natečaj za osnovnošolce in Dan odprtih likovnih ateljejev na temo trajnostne mobilnosti. Srečanje mladih literatov in otvoritev razstave likovnih ateljejev sta načrtovana na zaključni dan ETM. Med številnimi različnimi dejavnostmi, ki se bodo še odvile, bosta Kolesarsko društvo Raketa in Društvo Vezalka organizirala tekmovanje v kolesarskih veščinah na priljubljenem pumptrack poligonu za osnovnošolce, pri projektu RideMe pa so že v teku organizirane vodene ture ˝Po mestu˝, kjer je poudarek na medgeneracijskem druženju, ko stari starši vnuke peljejo na 'en krog' okoli Novega mesta.
Ob zaključku ETM, 22. septembra, načrtujemo izvedbo dogodka Dan brez avtomobila, ki se ga vsako leto udeležijo različne starostne skupine. Letos se bodo spet lahko preizkusile na številnih animacijskih in izobraževalnih delavnicah, tekmovanjih, nagradnih igrah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost. Pri dogodku bodo sodelovali tudi gostinski ponudniki v mestnem jedru, ki bodo zagotovili ugodnosti v času ETM, ter športne trgovine, društva, klubi, organizacije in posamezniki, ki vsak na svojem področju skrbijo za spodbujanje trajnostne mobilnosti v naši občini in širše. Vsi dogodki in aktivnosti bodo potekali v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ukrepi za preprečevanje širjenja COVID-19. Če se bodo ukrepi zaostrili pa si pridružujemo pravico do spremembe programa in aktivnosti.