voda, analiza, vzorec Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib ...

Alya Svet24.si

Alya iskreno: "Ni mi bilo lahko!"

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896 Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Ruska mreža prvega soproga: zakaj predsednica ...

doncic dallas pm Ekipa24.si

V srce! Dončić igral s športnimi čevlji, ...

Knjiga, ki bo še dodatno razburkala javnost, je na police prišla 28. 11 Odkrito.si

Kraljeva družina v krču!

kek Ekipa24.si

Kek samozavestno: Marsikdo se je nasmehnil, ko je ...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
26.04.2022 12:40

Ob dnevu upora proti okupatorju in dnevu Osvobodilne fronte Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto pripravlja pohod »Novo mesto v žici« ki bo jutri ob 8. uri.

Tudi Novo mesto je bilo v času okupacije obdano z žico in bunkerji, saj se italijanski okupator ob neprestanem napadanju partizanskih enot nikoli ni počutil varnega. Žica s postavljenimi prehodnimi bloki je zelo zagrenila življenje meščanom, a hkrati od njih zahtevala nemalo iznajdljivosti.

Po kapitulaciji Italije leta 1943 se je v mestu začela 42-dnevna ljudska oblast, ki pa jo je prekinil vdor Nemcev. Nemci so obrambno črto okoli mesta še razširili in utrdili s strelskimi jarki, ki so jih morali kopati meščani, tudi ženske. 13. in 14. novembra 1943 so brigade XV. divizije izvedle napad na mesto, a ga niso uspele zasesti. V letu 1944 je zavezniško letalstvo bombardiralo prostore vojašnic, skladišč in komunikacij, partizanske enote pa so že nadzorovale okolico mesta. Z odhodom nemških sil in vkorakanjem partizanskih enot 8. maja 1945 je bilo mesto osvobojeno.

V spomin na ta čas, na vse padle borce, ustreljene talce in druge preminule meščane je bila ustanovljena spominska rekreativna turistična pot »Novo mesto v žici«.

Začetek pohoda je s štirih točk: DRSKA – bunker, HOTEL KANDIJA – parkirišče, LOČNA – pri pokopališču in ŽABJA VAS – spomenik Drejčetova pot. Pohod se bo ob 11. uri zaključil s kratkim kulturnim programom na Pumpnci.

Novo mesto - moje mesto, 26.4.2022