minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

sergej jakirovic dinamo pm Ekipa

Katastrofi sledi trenerski šok? Jakirović naj bi...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Luka Dončić Ekipa

Brez spoštovanja: Američani močno udarili po ...

Moje mesto Novo mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
03.09.2024 11:24

S preureditvijo stare šole v Gabrju do novega vrtca.

S preureditvijo stare šole v Gabrju do novega vrtca
Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in direktor podjetja BGP gradnje Danijel Špingler sta v Gabrju podpisala pogodbo za preureditev objekta stare šole v nov dvooddelčni vrtec. Dela se bodo začela septembra, vrtec, ki predstavlja pomembno novo pridobitev v kraju pod Gorjanci, pa bo vrata za otroke odprl predvidoma s šolskim letom 2025/2026. Investicijo v vrednosti dobrih 740 tisoč evrov bo financirala novomeška občina.
Stara šola v Gabrju, ki se nahaja v središču kraja, bo v celoti rekonstruirana, prenovljenih bo več kot 370 kvadrantih metrov površin. V pritličnem delu in v nadstropju bosta urejeni igralnici za prvo in drugo starostno skupina vrtca, skupaj z garderobami, sanitarijami, razdelilno kuhinjo in prostori za zaposlene. Predvidena je zamenjava lesenega ostrešja, dozidan bo kovinski nadstrešek, poskrbljeno bo za novo zunanjo ureditev in igrišče z zelenico. Nov dvooddelčni vrtec bo skupno sprejel do 38 otrok in bo pod upravljanjem Osnovne šole Brusnice.
Kot je povedal župan Gregor Macedoni, gre za pomembno naložbo za najmlajše v primestni krajevni skupnosti, ki se razvija, občina pa z novo investicijo udejanja tudi enakomerni razvoj in kakovostno bivalno okolje. Novomeška občina na področju predšolske vzgoje za zagotovitev potreb po vrtčevskem varstvu v prihodnjih letih načrtuje tudi nadgradnjo vrtca Labod in novogradnjo vrtca v Podbrezniku ter na Drski.
Z uporabo Sitiuma vožnja z mestnimi avtobusi septembra brezplačna
Septembra v sklopu Evropskega tedna mobilnosti tradicionalno omogočamo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi, ki pa je možna le z uporabo pametnega sistema Sitium. Sitium je uporabnikom na voljo prek aplikacije za mobilne telefone in kot fizična brezstična kartica ter nudi poenostavljen in lažji način uporabe javnih storitev.

Aplikacijo Sitium uporabniki brezplačno naložijo na mobilne telefone in jo s sredstvi oziroma dobroimetjem napolnijo prek mobilne denarnice VALU. Fizično kartico Sitium, ki stane 5 evrov, lahko uporabniki pridobijo na informacijskih točkah sistema Sitium, in sicer na sedežu Mestne občine Novo mesto na Seidlovi cesti 1, v Knjižnici Mirana Jarca in na novomeški avtobusni postaji. Uporabniki jo lahko na teh mestih tudi napolnijo z dobroimetjem.

Pametni sistem Sitium predstavlja pomemben korak na poti uresničevanja vizije pametne skupnosti, ki jo skupaj s partnerji razvija Mestna občina Novo mesto. Poleg uporabe in plačila parkiranja ter mestnega potniškega prometa bo Sitium v prihodnje omogočal tudi plačevanje različnih ostalih storitev, kot so vstopnine na dogodke in v športne objekte, knjižnične storitve in izposoja koles, občina pa bo uporabnike lahko obveščala tudi o pomembnih informacijah o razpisih, vpisih v vrtce, o kakovosti zraka in podobno.

Novo mesto, moje mesto 3.9.2024