minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

sergej jakirovic dinamo pm Ekipa

Katastrofi sledi trenerski šok? Jakirović naj bi...

Alex Volasko in njegova Lara Njena.si

Alex Volasko razkril, kako je spoznal svojo Laro

slovenija u17 gw Ekipa

Mar to pomeni, da je Slovenija dokončno izgubila ...

Moje mesto Novo mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: RK

Čas objave:
20.08.2024 12:25

Premiera dokumentarnega filma o Leonu Štuklju ob 100. obletnici olimpijske zmage v Parizu.

Ob 100. obletnici prve osvojene zlate olimpijske medalje novomeškega telovadca Leona Štuklja in obeleževanju stoletnice olimpijskih iger v Parizu 1924, je Dolenjski muzej Novo mesto v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije v Slovenski hiši v Parizu premierno predstavil dokumentarni film z naslovom Leon Štukelj – Od Pariza do Pariza.

Film, posvečen športni poti našega najuspešnejšega olimpionika Leona Štuklja in njegovi neomajni povezanosti z olimpijskim gibanjem, je bil posebej pripravljen za predstavitev v Slovenski hiši. Premiera tega 17-minutnega dokumentarca sovpada z olimpijskimi igrami v Parizu 2024, kar dodatno utrjuje prepoznavnost Slovenije na mednarodnem športnem in kulturnem prizorišču. Premiera filma o Leonu Štuklju

Pod dokumentarec sta se podpisala direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik in Boštjan Grubar kot režiser filma. Predstavitev v Slovenski hiši v Parizu sta vodili avtorica filma in veleposlanica Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije Veronika Stabej.

Film prikazuje bogato športno dediščino Leona Štuklja in je nastal izključno z uporabo arhivskega video in fotografskega gradiva. To dragoceno zbirko je Dolenjskemu muzeju leta 2019 podarila Lidija Pauko, hči Leona Štuklja. Ob prevzemu tako pomembne donacije je direktorica muzeja obljubila, da ime Leona Štuklja nikoli ne bo pozabljeno.

Priprava scenarija in izbira uporabljenega video gradiva sta bili kar težavni, saj je zapuščina našega vrhunskega novomeškega športnika obsežna in zaobjema dolgo časovno obdobje njegove športne kariere ter ponovno vključitev v svetovno športno družino.

Premiera omenjenega filma je pomemben korak pri ohranjanju in promociji bogate športne dediščine, ki jo je Leon Štukelj zapustil Sloveniji in svetu.

Novo mesto, moje mesto 20.8.2024