minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

sergej jakirovic dinamo pm Ekipa

Katastrofi sledi trenerski šok? Jakirović naj bi...

Alex Volasko in njegova Lara Njena.si

Alex Volasko razkril, kako je spoznal svojo Laro

slovenija u17 gw Ekipa

Mar to pomeni, da je Slovenija dokončno izgubila ...

Moje mesto Novo mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: RK

Čas objave:
13.08.2024 12:30

Z avgustom po novomeških ulicah na GoNm kolesih. Voda reke Krke odlične kakovosti in primerna za kopanje.

Z avgustom po novomeških ulicah na GoNm kolesih.
S 1. avgustom 2024 je v Novem mestu znova na voljo sistem izposoje koles GoNm. Uporabniki se lahko v prihajajočih dneh podajo po številnih dolenjskih kolesarskih poteh, med drugim tudi po najnovejši povezavi, ki v gozdni senci povezuje Novo mesto s Stražo. Uporabnina za letošnjo sezono bo na voljo po promocijski ceni pet evrov na uporabnika, za izposojo pa so na voljo tako navadna kot električna kolesa.


Kolesarji in kolesarke, ki želijo uporabljati sistem GoNm, registracijo opravijo na Turistično informacijskem centru Novo mesto na Glavnem trgu, kjer pridobijo kartico za izposojo koles.

Za lažjo izposojo brez uporabe kartice je na voljo tudi mobilna aplikacija Mobiln.si, ki med drugim nudi pregled zasedenosti postaj in zemljevid njihovih lokacij, omogoča pa tudi podajanje mnenj uporabnikov za izboljšanje sistema.

Voda reke Krke odlične kakovosti in primerna za kopanje
Vzorčenje Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano in splošna ocena stanja reke Krke sta pokazala, da je reka Krka primerna za kopanje, kakovost vode pa je odlična.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je izvedel vzorčenje na krajih, kjer se ljudje pogosto kopajo, in sicer na Brodu, Loki ter v Mačkovcu. Analize so pokazale, da so bili vzorci brez vonja, bistri, prosojni, brez posebnosti, kar pomeni, da je reka Krka na vseh odvzemnih mestih primerni za kopanje. Kljub temu opozarjajo, da voda iz rek ni primerna za pitje in pripravo hrane, med kopanjem naj se izogibamo požiranju vode, po kopanju pa priporočajo prhanje.

Pestro poletno dogajanje v mestu
Vstopamo v zadnji poletni mesec, ki ponuja priložnost za številna doživetja. Avgust prinaša pester nabor dogodkov, ki bodo navdušili vse, ki cenijo umetnost, kulturo, literaturo in šport. Ne zamudite priložnosti, da izkoristite ta čas in uživate v bogati ponudbi.

Festival novomeško poletje v tem mesecu pripravlja glasbeno-umetniški performans in dva odlična koncerta. Atwoodovo padalo je glasbeno-umetniški performans, ki oživlja poezijo Antona Podbevška. Brezplačno si ga boste lahko ogledali na Glavnem trgu, 3. avgusta, ob 21. uri. Bojana Vunturišević in Smrdel Brothers Collective feat. Marina Martensson bodo na sporedu 16. avgusta ob 21. uri, skupini Orlek pa boste lahko prisluhnili 24. avgusta ob 20. uri.

10. in 24. avgusta založba Goga vabi na ogled otroških predstav v okviru Novomeških poletnih večerov. Predstavi "Pazi, kaktusss!" in "Ptič" bosta na sporedu ob 10. uri dopoldne.

Se vam kdaj po glavi sprehajata vprašanji, ali nam lahko umetna inteligenca olajša življenje, ali pa, kako napisati popolni umor? Če da, prisluhnite pogovornima večeroma 1. in 27. avgusta v kavarni Goga ob 20. uri. Večer poln smeha se obeta 22. avgusta, ko na Glavni trg prihajajo Klemen Slakonja in Small band. Koncert se bo začel ob 21. uri.

Vse ljubitelje umetnosti vljudno vabi Dolenjski muzej na odprtje likovne razstave 20 let Novomeških likovnih del, ki bo 14. avgusta.

Tudi v avgustu si ne pozabite pogledati programa KCJT ART KINA, ki pripravlja projekcijo sedmih filmov na ploščadi pred KCJT. Vstop je prost.

Filmski večeri pod milim nebom bodo popestrili tudi Glavni trg. Med 15. in 18. avgustom Kino na trgu bo v tem času ponudil pester izbor slovenskih in tujih filmov, ki bodo zagotovo popestrili poletne večere.

Z bogatim in pestrim programom nas bo razvajal tradicionalni festival Jazzinty od 12. do 17. avgusta. Vabljeni vsak dan ob 20. uri, da se nam pridružite na ploščadi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine. Rdeča nit letošnje produkcije je povezava med glasbo in plesom, ki sega globoko v preteklost in se v zadnjem obdobju zopet prebuja in prihaja v ospredje.

spored program

Konec avgusta nas čaka vrhunec festivala REKU REKU, ki je sicer v organizaciji Založbe Goga potekal vsak mesec, tokrat pa se bodo med sabo pomerili najboljši, in sicer na Glavnem trgu med 28. in 30. avgustom.

Mesec bomo zaključili z Nočjo na Krki. V soboto, 31. avgusta, bo dopoldne na Športnem parku Loka potekala mladinska tržnica, v večernih urah pa sledili pestro koncertno dogajanje in ostale aktivnosti.

Vabljeni, da se nam pridružite na Glavnem trgu in drugih prizoriščih ter izkoristite zadnje poletne dni, obarvane s pestrim dogajanjem.

Novo mesto, moje mesto 13.8.2024