minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

sergej jakirovic dinamo pm Ekipa

Katastrofi sledi trenerski šok? Jakirović naj bi...

ana praznik Njena.si

Zakaj je Ana Praznik opustila zanesljivo službo?

Luka Dončić Ekipa

Brez spoštovanja: Američani močno udarili po ...

Moje mesto Novo mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: RK

Čas objave:
01.08.2024 12:34

Občinski svet uskladil cene vrtcev z rastjo stroškov dela in cen živil.

Občinski svetniki so na 15. redni seji zaradi povečanih stroškov dela, ki predstavljajo večinski delež cen vrtčevskih programov, in znatnega povišanja cen živil uskladili nove cene v javnih vrtcih in vrtcih s koncesijo, ki bodo od 1. septembra 2024 glede na starost otroka in glede na obiskovan vrtec višje od 4,1 do 6,9 odstotka. Ob tem ohranjamo vse dosedanje popuste in ugodnosti za starše, za katere letno namenimo skoraj pol milijona evrov, med drugim lahko poleti starši uveljavijo rezervacijo zaradi počitniške odsotnosti otroka in tako plačajo samo polovično ceno varstva.

Osrednji vzrok za nov predlog cen novomeških vrtcev je povišanje stroškov dela, ki je posledica dviga plačne lestvice zaposlenih v javnem sektorju, uskladitve minimalne plače, povišanja regresa za letni dopust in prehrano ter višjih plač zaposlenih zaradi napredovanj v plačne razrede in nazive. Na dvig stroškov dela občine nimajo vpliva, saj odločitve s tega naslova sprejemajo na državni ravni, smo pa občine, med njimi tudi novomeška, že predhodno o tem poskušale skleniti dogovor z državo, vendar sporazuma o povrnjenem sorazmernem deležu povišanih stroškov dela nismo dosegle. Poleg omenjenih stroškov vplivajo na dvig cen programov vrtcev tudi stroški materiala ter živil. Slednji stroški konstantno naraščajo, še posebej zaradi nabav z uredbo določenega naročanja ekoloških živil, ki sicer otrokom zagotavlja bolj kakovostno in lokalno pridelano hrano, obenem pa dodatno finančno bremeni vrtce. Zaradi višjih stroškov bo posledično za starše otrok prvega starostnega obdobje, ki obiskujejo vrtce Ciciban, Pedenjped, Ringaraja in Otočec dvig cene 4,5-odstotni, v vrtcu Stopiče 5,2-odstotni, v vrtcu Brusnice pa 6,9 odstotni. Cene varstva otrok v drugem starostnem obdobju bodo v vrtcih Ciciban, Pedenjped, Ringaraja in Otočec 4,1 odstotka višje, v vrtcu Stopiče 4,8 odstotkov in v vrtcu Brusnice 6,7 odstotkov višje.

Ob spremembah cen sicer ohranjamo ugodnosti pri določanju višine plačila vrtca in tako staršem, za katere je dolžna kriti del cene programa vrtca, omogočamo, da za prvega otroka v programu prvega starostnega obdobja plačajo za 10 odstotkov nižjo ceno, v programu drugega starostnega obdobja pa za 8 odstotkov nižjo ceno programa njim določenega dohodkovnega razreda. Starši, ki imajo najet stanovanjski kredit in imajo otroka, za katerega je delna plačnica programa občina, plačajo za en dohodkovni razred nižjo ceno programa, ugodnosti pa nudimo tudi staršem ob bolezni otrok.

Novo mesto, moje mesto 1.8.2024