Christine Lagarde Svet24.si

ECB v novo znižanje evrske obrestne mere

profimedia-0921615611 Svet24.si

(Foto) Znana "plus size" manekenka naprej ...

761284_246-nlb Necenzurirano

Slovenske banke z rekordnimi dobički. Kdaj bodo ...

1728564962-172a8235-1728564822278 Reporter.si

Je Pavel Rupar v Bruslju res nadlegoval ...

kazahstan slovenija Ekipa

Zakaj je po golu stekel v objem Kekovemu ...

konec Njena.si

Odnosi z rokom trajanja: Znaki, da ste dragi osebi...

benjamin sesko transparent Ekipa

Šeško, ti si kralj: Res lepo, morate videti, kje...

Moje mesto Novo mesto

Novo mesto, moje mesto

Piše: RK

Čas objave:
11.07.2024 12:40

Odprt javni razpis za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja. Župani in županje JV Slovenije in Posavja: »Dovolj je besed in obljub, čas je za dejanja!«

Odprt javni razpis za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja
Objavljen je občinski javni razpis za dodelitev finančnih sredstev za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva za leto 2024, s čimer želimo na Mestni občini Novo mesto v okviru devetih različnih ukrepov podpreti nadaljnji razvoj podeželja ter prispevati k trajnostnemu razvoju občine. Višina razpisanih sredstev je 125 tisoč evrov, prijave na razpis pa lahko upravičenci oddajo do 31. julija 2024.

Sredstva javnega razpisa se bodo dodeljevala za naložbe na kmetijskih gospodarstvih v zvezi s primarno kmetijsko proizvodnjo, za komasacijo kmetijskih in gozdnih zemljišč, za naložbe za ohranjanje kulturne in naravne dediščine na kmetijskih gospodarstvih, za plačilo zavarovalnih premij, za tekoče poslovanje v primarni kmetijski proizvodnji, za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov, za naložbe v nekmetijsko dejavnost ter za usposabljanje na področju dopolnilnih in nekmetijskih dejavnosti na kmetiji, v predelavi in trženju. Dijakom bo za šolanje v srednjih poklicnih in srednjih strokovno izobraževalnih programih s področja kmetijstva omogočena tudi dodelitev enkratne denarne pomoči, za finančno podporo pa bodo lahko zaprosila tudi društva s področja kmetijstva.


Vse informacije o razpisu in oddaji vlog so objavljene med uradnimi objavami, za dodatna pojasnila pa se lahko prijavitelji obrnejo na go. Klavdijo Kolarič (klavdija.kolaric@novomesto.si; 07 39 39 272).

Župani in županje JV Slovenije in Posavja: »Dovolj je besed in obljub, čas je za dejanja!«
V Novem mestu so se 21. junija na pobudo župana Gregorja Macedonija z namenom nadaljevanja prizadevanj za reševanje problematike težavnih socialnih okolij, kamor spada tudi romska problematika, sestali župani in županje občin jugovzhodne Slovenije in Posavja. Izpostavili so nepripravljenost državne ravni, da po zavrnitvi predloga sprememb štirih zakonov oktobra lani pristopi k sistemskim rešitvam in dejanjem. Kljub zavezi koalicijskih strank, da bo Vlada do konca leta 2023 pripravila svoj predlog zakonodajnih sprememb, se to ni zgodilo, kot poudarjajo župani in županje pa problematika s številnimi negativnimi učinki še vedno ostaja in se dnevno poslabšuje.

Kot so po srečanju povedali župani in županje, se trenutno razen manjših usklajevanj na državni ravni ne odvija nič, kar bi lahko privedlo do pomembnejših sprememb na ravni zakonodaje in izboljšanja razmer. Zato zahtevajo od vseh odgovornih na državni ravni, da zagotovijo izvajanje obstoječe zakonodaje, ki zahteva obvezno obiskovanje osnovne šole, s čimer se otrokom iz težavnih socialnih okolij v prihodnje tudi omogoča ustrezno vključevanje v družbo. Prav tako opozarjajo na zagotavljanje enakopravne kaznovalne politike, saj prejemniki denarnih socialnih pomoči brez lastnine niso na enakopraven način vključeni v družbo in kazni obidejo, posledično pa se poslabšujeta prometna in premoženjska varnost ter tudi že navedeno neobiskovanje osnovne šole. Izpostavili so tudi neustrezno kazensko zakonodajo, ki otroke do 14. leta izvzema iz kazenske odgovornosti. Na državo tudi apelirajo, da pri ukrepih pozitivne diskriminacije začne meriti njihovo učinkovitost.

Kot so sklenili ob srečanju, so župani in županje občin JV Slovenije in Posavja z izrazito romsko problematiko svoje predloge in rešitve za reševanje problematike težavnih socialnih okolij podali s spremembami štirih zakonov, ki so jih v Državnem zboru zavrnili, sedaj pa je čas, da država od besed in obljub nemudoma pristopi tudi k dejanjem.

Novo mesto, moje mesto 11.7.2024